20 Април 2024, 06:32 Днес (0) | Вчера (10)

България и Румъния ще правят общи търгове за лекарства

11 Ноември 2016 09:05 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2016, 08:58

Заедно ще договаряме и отстъпки за скъпи медикаменти

Здравните министри на България и Румъния Петър Москов и Влад Войкулеску подписаха в Букурещ споразумение за общи обществени поръчки и договаряне на отстъпки за скъпи лекарства, съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирани в днешния брой на в. Сега. Освен това двете страни смятат, че така ще могат да осигуряват и липсващи от пазарите си медикаменти. Идеята е, че когато пазарът е по-голям - на две държави, могат да се договарят по-големи количества и съответно - по-добри условия от производителите.

"Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на ЕС, България и Румъния да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите от двете държави до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд", обясняват от МЗ. В момента производителите са длъжни да дават отстъпки на здравната каса, но те са минимални. Освен това някои от тях връщат и част от оборота си на НЗОК, като за тази година се очаква в бюджета на фонда да бъдат върнати около 70 млн. лв.

България и Румъния ще могат да провеждат и съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките, допълват от МЗ. От министерството не дават подробности, т.е. дали това ще става през електронната борса за лекарства в МЗ, през която ще се договарят рамкови споразумения за доставки на болниците, или става дума за препарати, които осигурява МЗ - например ваксини.

"С този механизъм ще търсим и решение за проблема с излизането от нашите пазари на евтини, но критични за пациентите медикаменти. Когато сме повече, сме по-силни. Сега сме двама, което значи, че силата ни е удвоена. Вярваме, че скоро ще сме повече", казал още Москов в Букурещ. Редица базови и евтини лекарства напускат българския пазар, тъй като няма изгода да ги продават у нас - държавната регулация сериозно натиска цените надолу, а пазарът ни е малък и не предоставя възможност за големи обороти. Затова идеята на МЗ е да внася от Румъния изчезващи оттук препарати. Това ще става с държавно търговско предприятие, макар че още не е ясно на какви точно цени. Производители предупреждават и че така още повече фирми могат да се ориентират изцяло към румънския пазар и да напуснат нашия, след като българското МЗ ще внася препаратите им от там.



ДИСПРОПОРЦИИ

"Двамата с министър Войкулеску не сме най-любимите на големите фармацевтични компании, но заедно с колегите от Централна и Източна Европа установихме, че по-бедните държави плащаме повече от по-богатите страни на ЕС, и това е несправедливо. Това ограничава все повече достъпа на българските и румънските граждани до ново и модерно лечение. През 2016 г. имаме 16 процента ръст при плащанията в онкологията и 8-10 процента за терапии за домашно лечение. За тези нарастващи разходи обаче осигуряваме все по-малко опаковки на нашите пациенти. При 20% увеличени разходи ние можем да заплатим лечението на 10% по-малко пациенти. Подобни са проблемите и в Румъния", каза Москов. Според него подобни споразумения има и другаде в ЕС - например Дания и Холандия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив