22 Май 2024, 20:55 Днес (6) | Вчера (4)

България и Сърбия ще изработят съвместна стратегия за модернизацията на жп-линията София-Ниш

07 Февруари 2006 14:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Сръбският министър на капиталовите инвестиции Велимир Илич се ангажира страната му да ускори електрификацията на линията на своя територия

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещна днес с министъра на капиталовите инвестиции на Република Сърбия Велимир Илич. По време на срещата министър Мутафчиев потвърди приоритетността за България на Общоевропейски коридори VII и X като важен елемент за развитието на Общоевропейската транспортна инфраструктура. Той изрази готовността си за сътрудничество със сръбската страна при изграждането и развитието на пътната и железопътната инфраструктура по протежение на Коридор X, с оглед постигането на високи експлоатационни параметри.
Министър Мутафчиев представи проекта за електрификацията и модернизацията на железопътната линия София – Ниш. От българска страна беше предложено да се изработи съвместна стратегия за модернизацията на участъка София – Ниш, тъй като това е единственият участък по Коридор X без дългосрочна стратегия за развитие. Велимир Илич се ангажира да бъде ускорена електрификацията на жп участъка от сръбска страна.
Предстои заседание на смесения комитет за изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор X. Целта е чрез него да се даде възможност за финализиране и парафиране на правилата за работа на граничните органи в общата гранична гара в Димитровград, Сърбия. Очаква се до април 2006 г. сръбската страна да приведе гарата в състояние да приеме българските гранични органи.
Двете страни се договориха още и за създаването на работен екип на ниво заместник-министри, който да съдейства за ускоряването на съвместните проекти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8002
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив