15 Май 2024, 08:10 Днес (0) | Вчера (11)

България и Сърбия ще си сътрудничат в областта на здравеопазването

26 Май 2005 13:21 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Двете страни ще обменят опит за здравните проблеми и методите за тяхното решаване, както и нормативни актове

Министерският съвет одобри план за сътрудничество с Република Сърбия в областта на здравеопазването, съобщиха от правителствената пресслужба. Документът е в съответствие с чл. 6 от споразумението между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука, подписано през 2002 г. в София.
В плана се конкретизират областите и условията, при които ще се осъществява сътрудничеството. Приоритетните направления са в областта на здравната политика, организацията и управлението на здравеопазването, медицинското обслужване, промоцията на здраве и здравната информираност на населението, лекарствената политика, санитарния и епидемиологичния контрол. Двете страни ще обменят опит за здравните проблеми и методите за тяхното решаване, както и нормативни актове в здравеопазването. Ще се улеснява прякото сътрудничество между лечебни заведения в двете страни по проблеми на медицинската помощ на населението, квалификацията на медицинските кадри и др.
С оглед разработването и прилагането на съвместни програми, договарящите се страни ще обменят опит и резултати за предприемане на мерки за профилактика и контрол на СПИН, по проблемите на заразните и социално значимите заболявания, вътреболничните инфекции и борбата с вирусните хепатити. Планът предвижда да се провеждат работни срещи по проблеми от взаимен интерес в областта на заразните и паразитните заболявания и граничния контрол, европейската интеграция, и предотвратяване злоупотребата с наркотични вещества.
Планът за сътрудничество влиза в сила от датата на неговото подписване и ще бъде валиден за срок от три години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив