28 Март 2024, 22:45 Днес (11) | Вчера (12)

България напредва в класацията по икономическа свобода заради изоставането на други държави

07 Октомври 2014 12:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2014, 12:08

Напредването в класацията се дължи на изоставането на други страни, а не на символичното подобряване на резултата на България, подчертават от Института за пазарна икономика

България се нарежда на 40-о място от 152 страни, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2014", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2012 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

България се нарежда на 40-о място от 152 изследвани държави. Тазгодишният резултат на страната е 7.29 точки от максималните 10, което представлява леко повишение в сравнение с миналата година, когато страната имаше 7.28 точки и беше класирана на 49-о място. Напредването в класацията се дължи на изоставането на други страни, а не на символичното подобряване на резултата на България, подчертават от Института за пазарна икономика.

В Европейския съюз резултатът на страните варира от 7.84 т. за Финландия (10-о място в класацията) до 6.57 т. за Словения (105-о място в класацията). България е на 21-во място сред страните в ЕС, като този път се нарежда заедно с Испания, която има същия резултат.

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя:

- Размер на правителството (6.99) – тук България получава максималните точки за плоския данък, но общият резултат отново е намален заради големия размер на държавните трансфери и субсидии. Резултатът допълнително се влошава от увеличения обем на държавните инвестиции, който през 2011 г. е под 15% от общите инвестиции, но през 2012 г. вече се движи между 15 и 20% от общите инвестиции.

- Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост (4.98) – България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и тези за доверието в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2012 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области.

- Достъп до сигурни и стабилни пари (9.47) – в тази категория България от години получава най-висока оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2012 г. остава сравнително ниска.

- Свобода на международната търговия (7.58) – резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки.

- Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7.92) – резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса. През 2012 г. показателите, които засягат пречките пред бизнеса, получават малко по-добри оценки в сравнение с предходните няколко години. Въпреки това оценките отразяват все още изключително тежките административни изисквания към бизнеса, множеството трудности при наемането и освобождаването на работници и високото ниво на корупция сред администрацията.

Хонконг отново е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария.

"Данните за 2012 г. поставят Хонконг за първо място. Продължаващите протести в момента показват колко много може да загуби страната, ако върховенството на закона и справедливото третиране на всички лица бъдат подкопани. Заплахата от континенталното китайско влияние върху правната система в Хонконг и опитите за налагане на държавен контрол върху съдиите и техните решения могат да превърнат върховенството на закона в политически инструмент. Това е атака срещу бъдещия просперитет и международния авторитет на Хонконг", посочват авторите на доклада.

За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода.

Средната оценка за икономическата свобода по света намалява леко до 6.84 точки от максималните 10 в сравнение с 6.87 година по-рано.

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 12-о място в света. В резултат от отслабеното върховенство на закона, увеличеното регулиране от страна на правителството и ефектите от войните срещу тероризма и наркотиците САЩ главоломно падат надолу в класацията в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив