07 Октомври 2024, 20:23 Днес (1) | Вчера (0)

България подкрепя инициатива за промяна в начисляването на ДДС

05 Май 2015 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 май 2015, 14:00
Под лиценза на creativecommons

Позицията е изразена в понеделник при участието на министър Владислав Горанов на среща с колегите му от Централна и Източна Европа във Виена

България е готова да подкрепи обявената преди половин година австрийско-чешко инициатива за искане Европейската комисия да позволи на няколко държави да променят принципа за начисляване на Данък добавена стойност (ДДС), съобщи финансовото министерство. Става дума за т.нар. дерогация (изключение - бел.ред.) по член 395 от ДДС директивата на ЕК - 2006/112, относно възможност за установяване на режим за обратно начисляване за всички транзакции над определена стойност.

Позицията е изразена в понеделник при участието на министър Владислав Горанов на среща с колегите му от Централна и Източна Европа във Виена. По покана на австрийския домакин Йохан Георг Шелинг пристигнаха още финансовите министри на Чехия, Унгария, и Словакия.

Сегашната европейска система за ДДС е "неефективна и трябва да се промени", каза Шелинг, цитиран от "Ройтерс". Той прогнозира, че около 10 от общо 28-те държави членки ще се включат в инициативата. Чешкият финансов министър Андрей Бабиш заяви, че ДДС измамите в ЕС нанасят на бюджетите загуби в от около 50 млрд. евро годишно.

Агенцията разяснява, че стандартната схема е да се внасят освободени от ДДС стоки, след което продават стоката на местните купувачи и изчезват без да платят на държавата ДДС. Схемата се използва особено често при търговията с мобилни телефони, компютърни чипове и дребна битова електроника. Измамите се правят бързо, носят примамливи печалби и е трудно да се докажат в съда.

Шелинг предпочита режим за обратно начисляване, т.е. за внасянето на ДДС да отговаря компанията, която е купила стоките, а не тази, която ги е внесла. Но Виена на два пъти се е проваляла в опитите си да убеди Брюксел да приеме промяна. Сега финансовият министър предлага да бъде позволено на Австрия и Чехия да осъществят пилотен експеримент за обратно начисляване в търговията помежду си.

В средата на април в Австрия се появиха първите съобщения за предстояща промяна в ДДС ставките. При повечето стоки и услуги, включително за животновъдството, семената, културните услуги, музеите и хотелите от 1 януари следващата година ДДС може да бъде повишен от 10% на 13%. При хотелите има вариант промяната да влезе в сила от 1 април или от 1 май 2016 г.

Стандартният ДДС от 20% обаче няма да бъде променян, а за храни и лекарства ще се запази ставката от 10%. Така в Австрия биха се създали три различни нива на ДДС.

Подробностите за промените тепърва ще се изясняват, като се очаква обявяването и на мерки за борба с ДДС измамите. Сред тях вероятно ще бъде задължаването на всички дребни предприемачи да имат електронни касови апарати или забраната в строителството да се плаща в брой.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив