02 Май 2024, 04:58 Днес (0) | Вчера (0)

България посочи Хизбулла за атентата в Бургас

05 Февруари 2013 17:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2013, 17:27
mvr.bg

Извършителите били от въоръженото крило на групировката

"Имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбула" във връзка с атентата на летището в Бургас. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след края на заседанието на консултативния съвет по национална сигурност.

Първата версия е била формулирана "към държава, в която "Хизбула" има военна организация".

"Установени са две лица с тяхната истинска самоличност, те са притежавали паспорти на Австралия и Канада, като лицата от 2006 до 2010 г. са живели на територията на Ливан. Разследването все още продължава. Фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан. Лицата са влезли в Европа с истинската си самоличност.

Две от тях са преминали от Ливан до Европа с истинската си самоличност. Така са влезли и излезли от България. Изключително важно е, че след като са влезли в България, започват да се легитимират с фалшивите шофьорски книжки от Мичиган", каза още вътрешният министър.

При посещението на външния министър Николай Младенов в Тел Авив в средата на януари, в израелски медии изтече информация, че той е представил резултатите от специален доклад, в който изрично Хизбулла се посочва като организатор на атентата.

Въпреки многото подканвания от  САЩ и Израел, които са традиционни "мишени" на терористичните действия на "Хизбулла", България подходи предпазливо и се въздържаше да говори по темата. 

Признанието на българските власти за участието на "Хизбулла" бе съобщено в аванс от световните медии, които във вторник писаха, че кабинетът на Бойко Борисов ще посочи шийтската групировка като отговорна за нападението.

П осолството на България в ливанската столица Бейрут е взело специални мерки за сигурност днес, съобщиха от Министерство на външните работи. То се намира в християнската част на града.

Някои западни посолства в Ливан също са взели предпазни мерки около сградите на дипломатическите мисии с оглед на възможните реакции, ако България обвини "Хизбула" за атентата в Бургас, пише саудитският вестник "Ал Уатан", позовавайки се на "запознати източници". Решението на София може да доведе до "отговор във вътрешността на Ливан".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив