29 Март 2024, 00:07 Днес (0) | Вчера (11)

България се присъедини към международния стандарт на МВФ за разпространение на данни

01 Юни 2016 12:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юни 2016, 14:56

Стандартът има по-високи изисквания към страните членки по отношение на обхвата на икономическите и финансови данни, на тяхната периодичност, срочност, достъпност и надеждност

България се присъедини към Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс на Международния валутен фонд (МВФ). Страната ни става 11-тата страна в света, която се присъединява към този най-висок международен стандарт за разпространение на данни, съобщи БНБ.

Присъединяването към стандарта е резултат на съвместните усилия на Българската народна банка (БНБ), Националния статистически институт и Министерството на финансите. БНБ като координатор за България по отношение на Специалния стандарт за разпространение на данните Плюс ръководи работата по присъединяването и отговаря за разработването на т. нар. национална страница с данни. Тя вече се намира на интернет страницата на БНБ тук. Преобладаващата част от новите статистически показатели, включени в този стандарт, се съставят от БНБ.

Присъединяването към Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс съответства на поетите от управителя на БНБ ангажименти, свързани с управлението и институционалното развитие на централната банка.

На 30 септември 2015 г. управителят на БНБ Димитър Радев изпрати до директора на Статистическия департамент на МВФ писмо за намеренията за присъединяване към Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс.

Специалният статистически стандарт за разпространение на данни Плюс на МВФ е създаден през 2012 г. с цел да засили и допълни съществуващите стандарти за статистически данни. Той има по-високи изисквания към страните членки по отношение на обхвата на икономическите и финансови данни, на тяхната периодичност, срочност, достъпност и надеждност. Този стандарт допълва Специалния стандарт за разпространение на данни, към който България се присъедини през 2003 г.

Присъединяването към Специалния статистически стандарт за разпространение на данни Плюс показва на местните и чуждестранни инвеститори, рейтинговите агенции, международните финансови институции и всички други потребители, че качеството и надеждността на статистическите данни, които се използват за вземането на важни макроикономически и бизнес решения, отговарят на най-високите международни статистически изисквания.

Досега към Специалния статистически стандарт за разпространение на данни Плюс са се присъединили Съединените щати, Япония, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швеция, Холандия и Чешката република.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив