25 Април 2024, 18:21 Днес (14) | Вчера (12)

България ще има позиция за атентата след края на разследването

13 Септември 2012 09:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 септември 2012, 09:25
mvr.bg

Министърът на външните работи Николай Младенов коментира разминаването в позициите на България и Израел относно причините за атентата в Бургас на 18-ти юли

Гост в "Гореща точка" по TV7 на 13-ти септември беше министърът на външните работи Николай Младенов. Той коментира посещението на българската делегация в Израел, като подчерта, че атентатът на бургаското летище, при който загинаха шестима израелски граждани, не е бил основната причина българската група да посети страната. Визитата е била планирана много преди трагичния инцидент.

Три са основните теми, по които двете страни ще работят заедно за в бъдеще. Първата е развитието на сътрудничество в областта на иновациите и новите технологии, втората е съвместна работа в областта на земеделието. Третата е съгласието, което е постигнато между двете страни, за общото отбелязване на годишнината от спасяването на българската еврейска общност и почитане паметта на всички, които са били избити по времето на Холокоста.

По повод разминаванията във версиите на израелската страна и тази на българската относно виновните за атентат в Бургас, идват от това, че докато Израел твърди, че Хизбула е отговорна за терористичния акт, българската страна е тази, която води следствието и съответно не може да си позволи да излезе с категорична позиция, докато то не приключи.

Едно е  ясно, подчерта Младенов, че това беше атака, насочена срещу Израелската държава и израелските туристи. Обсъдени са засилени мерки за сигурност спрямо гостите от тази страна, както у нас, така и в други държави, каза още той.

Относно политическите и социални процеси и размириците в Близкия изток и Северна Африка, дипломат №1 посочи, че това е най-голямото разместване в нашата част на света от края на Студента война. Най-голямата опасност, по думите на Малденов, е от радикализация на обществата в тези страни.

Тя може да стане факт по три причини. Първата е, ако надделеят радикалните елементи, които използват религията за насаждане на омраза и за насилие. Втората е, ако Европа не помогне за бързото икономическо възстановяване и изграждането на институциите в тези страни. Бедността и ниската образованост могат да са рискови фактори за един многомилионен народ като египетския, подчерта външният министър. Третият рисков момент би бил, ако не се наблегне достатъчно на сигурността в региона.

Въпреки кризата страните от Стария континент са предприели редица мерки за икономическо стимулиране на тези страни. Отварят се пазарите за стоки от тази част на света, обсъждат се програми за стимулиране на образователния обмен с такива държави. Третата стъпка би била конкретизирането на една евентуална финансова подкрепа от Европа за изграждане на новите институции.

По-бедните страни в ЕС, както България, могат да допринесат най-вече с натрупания си опит в процеса на преход от една политическа и икономическа система към друга. Те (тези страни) търсят точно тази подкрепа от нас, заяви Младенов.

Няма връзка между преговорите, които водиха представителите на сирийската опозиция у нас и атентата в Бургас. Организирането на такива срещи е нормална европейска практика и по думите на министър Младенов те са от изключително стратегическо значение за развитието на страната ни, тъй като позволяват да опознаем хората, които по всяка вероятност ще управляват размирната държава за в бъдеще.

Относно ситуацията в Сирия Младенов обясни, че той лично е "внимателен оптимист" за развоя на събитията там. Докато режимът продължава да получава подкрепа, финансиране и оръжие и да има политически чадър, който не позволява Международната общност да му каже – "Вижте не може по този начин да продължава"..., тя (ситуацията в Сирия) ще продължи да се влошава, смята Младенов.

Три са целите пред ЕС спрямо Сирия – справянето с бежанския проблем, засилването на санкциите спрямо режима на Асад и помагането за консолидацията на опозицията.

Относно убийството на американския посланик в Либия вчера, Младенов категорично подчерта, че Европа не бива да се поддава на тази провокация, тъй като то не е дело на либийския народ, а на екстремисти, които целят да се разклати новата власт в страната.

Дипломат №1 припомни, че Либия беше единствената страна в Северна Африка, която успя да сформира светско правителство, а не ислямистко.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив