06 Май 2024, 03:37 Днес (0) | Вчера (1)

България ще участва в програмата за взаимно предоставяне на паневропейски административно-електронни услуги за публичните администрации, бизнеса и гражданите

16 Ноември 2005 16:50 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Програмата IDABC се явява продължение на програмата на Общността в областта на електронния обмен на данни между администрациите (ОДА)

Правителството одобри предложение до Народното събрание за ратификация на Меморандума за разбирателство между Европейската общност (ЕО) и България относно участието на страната ни в програмата на ЕО IDABC за взаимно предоставяне на паневропейски административно-електронни услуги за публичните администрации, бизнеса и гражданите за периода 2005-2009 г. Това съобщи пресслужбата на МС.
Програмата е инструмент на ЕО, насочен към създаването на единно информационно пространство за обмен на данни между администрациите на страните, членки на ЕС и страните-кандидатки, както и за предоставяне на електронни услуги на бизнеса и гражданите при съответната степен на сигурност на обмена посредством формулиране, разработване и използване на единни технически и програмни решения. Програмата подкрепя изпълнението на политиките и дейностите на ЕО чрез координиране изграждането на трансевропейски телекомуникационни мрежи между администрациите. Крайната цел на програмата е създаването на съвкупност от “мрежи” (Европейски домейн), като обменът на информация се извършва чрез специализирани портали (Европортал).
Дейностите по програмата IDABC са в няколко основни насоки, сред които
·  насърчаване развитието на секторни мрежи в приоритетни области;
·  разработване и прилагане на мерки за повишаване ефективността от използването на секторните мрежи;
·  развитие на локалните мрежи и разширяване обхвата им за целите на Европейската общност, промишлеността и гражданите;
·  сътрудничеството с националните компетентни органи и сътрудничество със службите на Европейския съюз.
Програмата IDABC се явява продължение на програмата на Общността в областта на електронния обмен на данни между администрациите (ОДА). България взе участие в програма ОДА на основание Меморандум за разбирателство, влязъл в сила на 24 май 2004 г. Във връзка с участието на страната ни в програмата МС изгради и поддържа оптична мрежа на държавната администрация между сградите на ведомствата в София, която в момента се разширява и на територията на страната. Съгласно програмата българските публични администрации са свързани с мрежата TESTA. Тя е мрежата на ЕО, която предоставя телекомуникационна платформа за нуждите от сигурен обмен на информация между европейските администрации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив