29 Март 2024, 13:23 Днес (7) | Вчера (11)

Българска софтуерна компания - с награда за иновативно предприятие на годината

18 Декември 2017 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2017, 12:29

Средата за иновации в България има нужда от много сериозно развитие, според изпълнителния директор на Онтотекст Атанас Киряков

Българската компания за семантичен софтуер Онтотекст АД беше отличена с наградата за "Иновативно предприятие на годината" в категория "Пазарно Лидерство” на Тринадесетия Национален Иновационен форум "България в глобалните технологични вериги". Събитието се проведе на 15 декември, а призът беше връчен на изпълнителния директор на Онтотекст Атанас Киряков лично от президента на България Румен Радев.

В рамките на форума Атанас Киряков изрази своята позиция за ролята на българските фирми в глобалните технологични вериги. "Чудесно е, че се развива предприемаческа и стартъп екосистема. Това дава възможност на много хора да развият нови идеи и да ги превърнат в работещи бизнеси - сподели той. - Българският бизнес има своето място в глобалните технологични вериги. Не един и два са примерите за български компании, които предлагат иновативни технологии с висока добавена стойност. За съжаление много от работата на тази софтуерна индустрия не е в частта по веригата, която носи най-висока добавена стойност. Средата за иновации в България има нужда от много сериозно развитие. Правителството и бизнесът трябва да направят промени в средата сега, така че след пет години да имаме повече български фирми, които предлагат собствен продукт или услуга с висока добавена стойност."

Националният иновационен форум е ежегодно събитие, което обединява усилията на всички заинтересовани страни за подобряване на иновационната среда в страната. Форумът е най-представителната национална иновационна платформа за сътрудничество между фирмите и научните среди, включително между български и чуждестранни организации. Той е насочен към стимулиране на националната икономика и повишаване на конкурентоспособността на българските фирми чрез внедряване на нови технологии, производство на нови изделия и продукти, както и коопериране с европейски партньори. Събитието представя и националния доклад Иновации.бг, който ежегодно изготвя оценка на иновационния потенциал на българската икономика и позицията й в Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив