12 Май 2024, 02:02 Днес (0) | Вчера (0)

Българската агенция за експортно застраховане сключи споразумение с Хърватската банка за възстановяване и развитие

18 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Стокообменът между България и Хърватия бележи ръст от 154 % в сравнение с 2002 г.

Стокообменът между България и Хърватия бележи ръст от 154 % в сравнение с 2002 г. Това отбеляза заместник-министърът на икономиката Радослав Бозаджиев по време на четвъртото заседание на Смесената българо-хърватска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чиято работа приключи днес. Радослав Бозаджиев подчерта обаче, че това ниво е малко за съществуващия потенциал и прогнозира увеличение на търговията в “пъти повече”. По време на работните заседания представителите на двете страни обмениха информация относно актуалната икономическа ситуация в България и Хърватия, както и за промените в институционалната и законодателната рамки.
Държавният секретар на Министерството на икономиката, труда и предприемачеството на Хърватия Владимир Вранкович обърна внимание на възможностите за сътрудничество в областите на химическата, петролната, металообработващата промишленост, селскостопанската механизация, електротехническата индустрия. Държавният секретар изрази мнение, че използването на свободните зони дава възможност за развитие на деловата дейност между двете страни. Владимир Вранкович подчерта значимостта на свободните зони в градовете Рйека и Осйек, както и свободната зона по поречието на Дунав в гр. Вуковар.
В рамките на четвъртата сесия на комисията бе подписано и Споразумение за сътрудничество между Българската агенция за експортно застраховане и Хърватската банка за възстановяване и развитие. Споразумението ще допринесе за насърчаване обмена на информация, като целта е да се постигне координация между двете страни в областта на финансирането, застраховането на експортни кредити, издаване на гаранции и ликвидация на щети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив