29 Март 2024, 12:08 Днес (5) | Вчера (11)

Българската асоциация на пенсионните дружества се присъедини към PensionsEurope

09 Ноември 2015 12:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 ноември 2015, 10:53
thinkstockphotos.com

Заедно с нас бе приета и Литовската асоциация на инвестиционните и пенсионни фондове

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ и Литовската асоциация на инвестиционните и пенсионни фондове /LIPFA/ станаха членове на PensionsEurope. Решението беше взето на заседанието на Общото събрание на PensionsEurope в Брюксел на 5 ноември 2015 г. Това увеличава броя на националните пенсионни асоциации, членуващи в PensionsEurope, на 24.

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ представлява 9 компании – членки, управляващи допълнителни пенсионни фондове, покриващи 4 341 528 души. Управляваните активи възлизат на повече от 4.5 млрд. евро.

Литовската асоциация на инвестиционните и пенсионни фондове /LIPFA/ представлява 6 членове, управляващи допълнителни пенсионни схеми. Те покриват 1.19 млн. души. Активите под управление са 2.05 млрд. евро.

Приветствайки БАДДПО и LIPFA, председателят на PensionsEurope Джоан Сигърс определи пенсионните системи в България и Литва като изправени пред предизвикателства, различни от теи в другите страни. То изрази надежда, че присъединяването на двете пенсионни организации ще способства предоставянето на добри пенсии за всички хора в Европа.

Никола Абаджиев, председател на БАДДПО, посочи, че удни от най-важните цели за БАДДПО са да съдейства за по-нататъшното успешно развитие на пенсионната система в България, да популяризира дейността и резултатите на българските пенсионни компании както в рамките на европейското семейство, така и извън него.

PensionsEurope обединява национални асоциации на пенсионни фондове и сродни институции за предоставяне на допълнителни пенсии. Част от членовете й управляват индивидуални пенсионни схеми от чист вид. Членовете на PensionsEurope са големи институционални инвеститори, които се явяват в ролята на купувачи на финансовите пазари. В PensionsEurope членуват 24 асоциации от държави членки на ЕС и други европейски страни, в които са създадени значими (по своя размер и роля) допълнителни пенсионни схеми. Членуващите в PensionsEurope организации предлагат допълнително пенсионно осигуряване на около 70 милиона европейски граждани, като общият размер на управляваните от тях активи възлиза на около 3,5 трилиона евро под формата на спестявания за бъдещи пенсии.

В PensionsEurope членуват също и 27 корпоративни и поддържащи членове, които са доставчици на различни услуги и заинтересовани страни, работещи с институциите за професионално пенсионно осигуряване.
Към PensionsEurope е учреден Форум на страните от Централна и Източна Европа като място за обсъждане на въпроси, касаещи пенсионните системи в региона.

PensionsEurope е учредила и Мултинационална консултантска група (MAG), която консултира PensionsEurope по пенсионни въпроси. Тя дава възможност за споделяне на колективни мнения и информация за опита и позициите на мултинационалните компании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив