02 Май 2024, 05:57 Днес (0) | Вчера (0)

Български заподозрени в съучастие в трагедията с камиона в Австрия

28 Август 2015 16:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2015, 14:12
aletejahtv.net

Австрийската полиция подозира, че зад трагедията с унгарски камион, пълен с телата на 71 бежанци, стои българско-унгарска мрежа за трафик на хора, съобщи "Ройтерс"

Това съобщи Ханс Петер Доскозил, началник на полицията в граничната провинция Бургенланд.

Би Би Си допълва, че трима души, за които се предполага, че са български граждани, са арестувани в Унгария. Проверява се дали те не са изоставили хладилния камион с телата на мъже, жени и деца на отбивка на магистрала в Австрия.

Австрийският в."Кроне" посочва повече информация - че задържаните са 7, но четирима са освободени и вниманието на разследващите е насочено към трима от тях - собственикът на камиона и двама, за които се предполага, че са карали през Унгария и Австрия. За собственика се смята, че е "български гражданин от ливански произход". Български гражданин е и един от другите двама, а за третия се уточнява от каква националност е, най-вероятно - унгарец. "И това е само най-ниското ниво на мрежата", допълва Доскозил.

На специална пресконференция в Айзенщат полицията даде първите официални подробности за загиналите. Броят на жертвите е 71, като сред тях има деца, съобщи Доскозил. Става дума за останките на 59 мъже, 8 жени и 4 деца, допълва Би Би Си.

Предполага се, че сред тях има сирийци, тъй като сред телата са открити "сирийски документи за пътуване".

Задържаните в Унгария може да ни отведат до хората, стоящи зад всичко това и има сигнали, че говорим за българско-унгарска операция за трафик на хора, каза Доскозил.

Янош Лазар, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, каза в петък, че камионът е регистриран на името на румански гражданин в град Кечкемет в Централна Унгария.

Предполага се, че хладилният камион, който според Доскозил не е типичното превозно средство, използвано от трафикантите, е напуснал Будапеща в сряда сутринта. Той бе открит с разлагащите се тела в четвъртък около обяд и не е изключено хората да са загинали от задушаване още на унгарска територия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив