19 Април 2024, 11:44 Днес (6) | Вчера (11)

Български фестивал поддържа жива античната история и култура

26 Май 2017 16:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2017, 15:49

За 13-ти път тази година ще се проведе фестивалът „Орел на Дунава“

 

Около 200 участници във фестивала на античното наследство "Орел на Дунава" ще се съберат от 2-ри до 4-ти юни в античния римски град Нове край Свищов. Тази година ще се състои тринадесетото издание на събитието. Това е единственият български фестивал в Европейския регистър на историческите възстановки "Хисториа Вивенс". Мисията на проявата е да опази Нове от забравата, да популяризира античната история и култура, да запази спомена за гордите траки, безстрашните римляни и загадъчните готи, живели по нашите земи.

Първият исторически фестивал в България, покриващ международните стандарти за подобно събитие, датира от 2008 г., когато група ентусиасти от Съвета по туризъм – Свищов, с подкрепата на Община Свищов организират античния фестивал с участници от България, Италия, Полша, Румъния, Естония, Русия, Чехия и Унгария. Фестивалът придоби известност далеч извън пределите на общината и е притегателно събитие за любителите на историята, културата, древните занаяти, приключенията, античните кулинарни рецепти, оръжията на древността, изчезналите езици и племена, любопитните факти за съдбата на каменните зидове и крепостни порти.
И тази година участниците ще изградят походни лагери на територията на Нове, където ще възстановят забравени обичаи, свирепи битки, екзотични танци, древни занаяти и изненадващи кулинарни преживявания. Сред групите, потвърдили участие, са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа – Групо Сторико Романо, голямата румънска група за възстановки Камп Виртус; танцьорките от Нимфе Дачии. Виртуозните ездачи от Багатур и тази година ще застанат до свищовските реенактори от Първи Италийски легион, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости. На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт и ТВ водещ Петър Михалчев да проведе майсторски клас със свищовски ученици и да журира кулинарната битка между участващите исторически групи, което ще завърши с масова дегустация от публиката.
По време на фестивала се връчват традиционните награди "Орел на Дунава" - "Принос в опазването на културно-историческото наследство" и "Принос за популяризирането на културно-историческото наследство".

Интересът към традиционния фестивал почти е напълнил свищовските хотели и ресторанти, но за решилите в последния момент да посетят Орела все още се намират места в малките хотели и къщи за гости в града и съседните градчета – Белене и румънския Зимнич.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив