28 Март 2024, 10:15 Днес (3) | Вчера (12)

Българските туроператори не искат да плащат по-висока застраховка срещу фалит

26 Ноември 2019 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2019, 15:40

По-скъпа застраховка ще оскъпи и туристическите продукти, опасява се браншът

Българските туроператори не искат да плащат по-висока застраховка срещу фалит.  В нарочна позиция на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) се казва, че действащата в българското секторно законодателство гаранционна схема под формата на застраховка "Отговорност на туроператора" отразява коректно застрахователния риск и обезпечава адекватна и съпоставима спрямо общия европейски пазар защитеност на българските потребители на туристически услуги. Доказателство за това са последните случаи на несъстоятелност на големи туроператори, в т.ч. и в случая на Астрал Холидейс. Всяко допълнително увеличение на финансовата тежест за българските туристически фирми – предимно микро- и малки предприятия ще постави българските туроператори и националния туристически продукт в неравностойна конкурентна позиция спрямо европейското туристическо предлагане.

Според данни на Европейския комитет на асоциациите на туристически агенции, в 21 европейски държави правата на потребителите на туристически услуги срещу вреди, причинени от несъстоятелност на туроператора са гарантирани със застраховка професионална отговорност на туроператора или ефективна банкова гаранция, а в 6 държави – чрез инструментите на гаранционен фонд.

През последните години не са регистрирани необезвъзмездени потребители по фалити на български туристически организации, а съотношението годишен оборот от туроператорска дейност спрямо лимит на отговорност при определяне размера на застраховка Отговорност на туроператора (между 2 и 5 пъти по-висок в България в сравнение с повечето Европейски пазари) прави българските потребители на туристически услуги значително по-добре защитени от европейските, се казва в позицията.

Браншът се опасява, че ново увеличение на застрахователните нива, отнесено към броя пътуващи българи (по данни на НСИ) ще генерира нереално висока застрахователна защита на " единица потребител” на туристически услуги и в крайна сметка ще повиши цената на туристическите услуги за българските потребители.

Браншовите организации предлагат да бъдат предприети законодателни инициативи за разработване на европейски нормативен инструмент, задължаващ авиокомпаниите в случай на несъстоятелност да осигурят пропорционална и адекватна застрахователна защита на превозваните пътници. Освен това браншът иска по-ефикасен режим на контрол и мониторинг на действащата защитна схема; насърчаване на добрите търговски практики, в т.ч. използване на подходящи застрахователни продукти за защита на отложени плащания; иницииране на законодателни действия на европейско ниво за въвеждане на задължителна защита срещу фалит на авиокомпаниите и гарантиране еднаква защитеност на пътници, резервиращи отделна услуга (само самолетен билет) спрямо пътниците с резервации за пакетно пътуване.

Като превантивна мярка срещу някои наложени на българския пазар търговски практики от големите туроператори на необосновано дълъг срок на отложено плащане е предложено още да бъде препоръчано на българските хотелиери и други местни доставчици на услуги ползването на подходящи застрахователни инструменти като напр. Застраховка срещу краткосрочен търговски риск, Застраховка на вземанията, Застраховка трета страна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив