29 Март 2024, 08:37 Днес (0) | Вчера (11)

Българските фермери не са свикнали да сключват земеделски застраховки

19 Март 2015 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2015, 11:56
Под лиценза на creativecommons

В България няма култура на застраховането в сектор Земеделие. Това заяви председателят на НПО „Български земеделски производител" д-р Пейчо Касъров в ефира на Канал 3

По думите му темата застраховане в сектора е много болезнена и тя липсва в резултат на не доброто отношение на застрахователите към бранша.

Според него трябва да има добра симбиоза между двете страни, за да се изгради доверие в земеделския производител. Постигането на тази цел, обаче зависи изцяло от отношението на застрахователите, категоричен бе д-р Касъров.

Той призова ръководството на министерството на земеделието и храните да бъде по-креативно в мерките за подпомагане на земеделските производители и да имат по-голяма настоятелност пред Европейската комисия за защитаване на финансовите интереси на държавата.

"Ние от БЗП призоваваме Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието и храните" да бъдат по-толерантни и да защитават интересите ни пред Европа , за да бъдат избегнати възможни санкции. Разберете това е природно бедствие, това не е нежелание за неспазване на договора между земеделските производители и Фонд "Земеделие", коментира председателят на БЗП.

Той апелира, ако земеделските производители не получат обезщетение, заради наводненията, то поне държавата да защити техните интереси и да не бъдат налагани санкции за мерките за площ.

В момента в цялата страна текат множество проверки, които имат за цел да установят щетите нанесени от последните наводнения, както и на тези от края на миналата година, съобщи земеделският производител.

Д-р Касъров подчерта, че заради наводненията от миналата година много земеделски площи са останали незасети. Той цитира данни на Националната служба по зърно и фуражи, според които от 12 млн. дка засявания на пшеница за миналата година, през настоящата са засети към 8,5 млн. дка, което е с 30% -малко.

Той увери, че не може да се спекулира с отражение върху цените на пшеницата и в последствие на хляба в следствие на природните бедствия, защото България е износител на пшеница и зърнени култури и 60% от продукцията се изнася навън.

"В резултат на добрата реколта от миналата година имаме очаквания тази година да влезем с едно количество между 600-800 хиляди тона стара реколта пшеница в нова реколта. Това означава, че ако добивите са по-ниски ще компенсира недостига на реколта и отражението от наводненията в страната", прогнозира д-р Пейчо Касъров.

В България 83 % от земеделските стопанства са малки и средни и именно те са уязвими относно природните бедствия, тъй като не могат да акумулират финансови ресурси, който да ги защити от тях, коментира той.

"Именно тези малки земеделски производители в момента се надяват на помощта на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд Земеделие и до 15 април да бъдат изплатени компенсациите, за да не се отразят наводненията на тяхната дейност", заяви лидерът на НПО БЗП.

По думите на д-р Касъров държавата трябва по-активно да поставя тези проблеми в Европа и да изисква финансиране и обезщетение от европейските фондове и Европейската комисия.

"Тези средства отиват директно за покриване на щетите на земеделските производители. Затова апела на нашата организация към министерството е ако няма пари в бюджета, да бъде направена среща на експертно ниво в Европейската комисия и да бъдат привлечени средства за компенсация на земеделските производители", каза д-р Пейчо Касъров.

Той поясни, че в стратегията на МЗХ не е уточнено, как точно ще бъде раздадена и справедливо разпределена, обещаната финансова помощ от страна на МЗХ за компенсация на земеделските стопанства , в следствие на наводненията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив