23 Април 2024, 09:14 Днес (1) | Вчера (13)

Българският лекарски съюз ще атакува новия служебен рамков договор пред съда

23 Март 2016 16:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 март 2016, 17:03
Getty Images

Малко от добрите предложения, договорени между НЗОК, здравното министерство и БЛС влизат в Националния рамков договор

Българският лекарски съюз (БЛС) ще атакува пред съда т.нар "служебен рамков договор", защото заместването на рамков договор с Решение на здравната каса е тежко закононарушение. Това обявиха от съсловната организация, цитирани от БНР. От БЛС предлагат до приемането на рамков договор за 2017-а г.  да действа стария рамков от 2015 година.

Решението на Надзорния съвет на здравната каса, с което се създава нов рамков договор, е незаконосъобразно, посочи и адвокатът на организацията Младенов: "Би могло да бъде атакувано пред съд, след като влезе в сила. Атакували сме самата концепция – заместването на Националния рамков договор с решение, което преповтаря неговата философия, замества самия договорен процес, който осигурява стабилността на самата система и осъществява нормална комуникация на ниво лекар –пациент. И би следвало да се коригира политиката както на НЗОК, така и на Министерство на здравеопазването".

Според председателя на БЛС доктор Венцислав Грозев увеличението в извънболничната помощ, прокламирано от Министерството на здравеопазването, като по-голям брой направления за личните лекари и за специалистите и по-голям обем дейности за лабораториите и образна диагностика, с цифрите в служебния рамков договор няма да може да се получи.

Заместник-председателят на БЛС професор Огнян Хаджийски също е на мнение, че малко от добрите предложения, договорени между Касата, здравно министерство и БЛС, влизат в Националния рамков договор. Идеята за осигуряване на комплексност също няма да намери място в реалното изпълнение в предлагания служебен рамков договор, смятат от БЛС.

От лекарския съюз питат също така коя точно част от Националната здравна карта (НЗК) ще се взема предвид при оценката на потребностите и недостатъчността на медицинска помощ. Картата ще доведе до съкращаване на лекари, смята доктор Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС: "По този начин нещата, поставени без правила, без конкретика, без механизъм, смея да твърдя, че има само един начин и той е лоша практика. Има 33 броя излишък вътрешни болести, както и 4 броя очни болести, та кои четири лекаря ще спрат да работят. Така погледнато това са сухи цифри, но зад тях стоят човешки съдби".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив