20 Април 2024, 07:56 Днес (0) | Вчера (10)

Българският финансов сектор е способен да бъде катализатор на икономическа активност

05 Януари 2021 12:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 януари 2021, 12:14

С решаването на медицинския проблем и възстановяването на икономическата активност ще започне и възстановяването на потреблението

"Изпращаме една безпрецедентна година с относително добри, на фона на първоначалните очаквания през март и на останалото в Европа, макроикономически показатели, най-вече стабилност на финансовата ни система, предсказуемост на публичните ни финанси. Паралелно с това частният сектор показа една голяма гъвкавост и способност да се справя в трудни условия" - така определи пред БНР 2020 година Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за възстановяване и развитие. Той уточни, че икономическите показатели са били и в резултат на широк набор от мерки, предприети в подкрепа на частния сектор, заетостта и икономическата активност. Лингорски посочи, че започваме една година, заредена с повече оптимизъм и до голяма степен това е свързано с очакванията за справяне със здравния проблем – чрез програмите за ваксинации. Той обаче добави, че този процес ще продължи през следващите месеци и че ние не сме излезли все още от кризисната фаза. С решаването на медицинския проблем и възстановяването на икономическата активност ще започне и възстановяването на потреблението, както и възстановяването на международната търговия, особено в рамките на европейската общност. Сигналите вече са позитивни, както и очакванията на финансовите пазари.
"Важно е да се подчертае, че българската икономика влезе в тази криза с добри публични финанси, банкова система в най-доброто си състояние от последните доста години. Тази криза и излизането от нея са най-обещаващи за страните именно в подобна позиция: със здрави публични финанси, без прекомерни задължения и в същото време в силна фискална позиция, с финансов сектор като българския – в добро състояние, способен да бъде катализатор на икономическа активност и инвестиционна дейност през следващите години."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив