28 Март 2024, 11:16 Днес (5) | Вчера (12)

Българското бюро "Зелена карта" е с ново ръководство

13 Февруари 2019 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2019, 10:15

Борислав Богоев е избран за председател на УС

Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) вече е с ново ръководство. На нарочно свикано Общо събрание вчера за председател на УС е избран бившият шеф на Застрахователния надзор Борислав Богоев, предложен от ЗК "Дженерали". Миналия месец Богоев бе издигнат за член на УС на НББАЗ от ЗК" Булстрад ВИГ", така че и двете компании стоят зад кандидатурата му. Той сяда в стола на подалия оставка Орлин Пенев, който се оттегли в края на миналата година, след като стана ясно, че българското бюро е поставено под мониторинг от Съвета на бюрата.

Вчера Общото събрание избра и нов член на УС, предложен от ЗК "Евроинс". Това е Стефан Софиянски, бивш дългогодишен изпълнителен директор на ЗК "Лев инс" и ексизпълнителен директор на "Юроамерикан".

Така УС на НББАЗ е в следния състав:

Борислав Богоев - председател на УС

Членове:
Иво Груев - ЗК "Булстрад ВИГ"
Евгени Игнатов - ЗК "Евроинс"
Стефан Софиянски - членува като физическо лице
Радослав Димитров - ЗК "Дженерали"
Константин Велев - ЗК "Армеец"

Главен секретар:
Светозар Лазаров - ЗК "Алианц България"

Предстои вписването на новия председател на УС в Търговския регистър. Дотогава работата на бюрото формално се ръководи от стария шеф. Новото ръководство обаче трябва да бърза с определяне на приоритетите си. Със сигурност българското бюро ще трябва да се справи с тежката ситуация около мониторинга и да приеме адекватни мерки, за да не допусне нови проблеми с щетите в чужбина и да не възпрепятства влизането ни в Шенген. Предстоят дълги разговори с представители на Съвета на бюрата, както и с всяко бюро поотделно. Според наблюдатели, имаме да извървим дълъг път до излизане от мониторинга, като някои прогнозират този период да трае поне две години.

В задълженията на бюрото влизат: да организира, администрира и контролира изготвянето и отпечатването на международните сертификати "Зелена карта"; да сключва споразумения с националните застрахователни бюра; да обработва щети на пострадали лица за причинените им на наша територия вреди от МПС-та от държава-членка или трета държава; да съдейства за изплащането в срок от членове на Бюрото на дължимите обезщетения за причинените вреди в чужбина, както и да изплаща обезщетения като Компенсационен орган.

Борислав Богоев беше зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" в периода юли 2010 - януари 2014 г., а след това стана консултант в застрахователната област.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив