04 Май 2024, 23:55 Днес (0) | Вчера (0)

Бюджетната комисия разглежда промени в закона за данъчната полиция

03 Декември 2013 12:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2013, 12:22
Булфото

Движението на рискови стоки на територията на цялата страна ще се следи от НАП

Движението на рискови стоки на територията на цялата страна ще се следи от Националната агенция за приходите (НАП) след 1-ви януари догодина. Проверките ще се извършват край граничните пунктове с Румъния и Гърция и във вътрешността на страната, където камионите ще бъдат разтоварвани. Камионите могат да бъдат запечатвани с GPS-и за проследяване.

За да се случи всичко това, трябва да бъдат приети промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Предложените промени обаче скараха депутатите и текстовете ще бъдат разгледани днес на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Голяма част от дебатите по темата се въртяха около това ще бъдат ли създадени проблеми на превозвачите. "Законопроектът може да бъде тълкуван двояко. Всеки лев, който може да влезе в хазната, трябва да се прибере. Не можем да не подкрепяме такова решение", заяви пред БНР Койчо Русев, председател на Националната транспортна камара. Той обаче изрази опасение, че понякога превозвачът, който носи отговорност за стоката, трудно може да прецени какво има в контейнерите.

Превозвачът ще носи отговорност дотолкова, доколкото той може при товаренето да забележи има ли нещо нередно. Органите на митницата трябва да преценяват чия е вината.

В петък депутатите спориха именно заради разпоредбата, според която шофьорите ще бъдат задължени да декларират пред новото звено за фискален контрол данните за вида и количеството на стоката, за изпращача и получателя, за датата часа и мястото на получаване на стоката, да предоставят за проверка превозни документи, включително фактури. Гласуването на второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс беше отложено, докато се прецизират текстовете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив