19 Април 2024, 07:04 Днес (0) | Вчера (11)

Бюджетната комисия ще изслуша кандидатите за зам.-председатели на КФН

25 Юли 2017 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2017, 09:59
КФН

За заместник на председателя на КФН, който да оглави надзора над инвестиционната дейност е предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар – юристът Йордан Чомпалов

Днес в парламентарната Комисия по бюджет и финанси предстои изслушване на кандидатите за заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност”, и за заместник-председател, ръководещ управление "Осигурителен надзор”, на Комисията за финансов надзор.

За заместник на председателя на КФН, който да оглави надзора над инвестиционната дейност е предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар – юристът Йордан Чомпалов.  И двете кандидатури са предложения лично на председателя на КФН Карина Кариванова.

Румен Соколов има магистърска степен по икономика от УНСС и е магистър по бизнес администрация от Cotrugli Business School, Хърватия. Притежава сертификат за инвестиционен консултант. Владее английски, сръбски и руски езици. Професионалното му развитие е изключително в сферата на финансите и по-конкретно в областта на капиталовите пазари. Бил е репортер; инвестиционен посредник, портфолио мениджър и член на Съвета на директорите на СИИ Секюритис; главен експерт в БФБ-София. Към момента е управител на "Сервиз финансови пазари" ЕООД, което е дъщерно дружество на Българска фондова борса (БФБ – София). Роден през 1969 г.

Йордан Чомпалов има магистърска степен по право от Софийския университет и следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от УНСС. Член на Софийската адвокатска колегия от 2001 г.  Професионалното му развитие е изключително в сферата на финансите и по-конкретно в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговско и банково право, се казва в предложението, внесено от председателя на КФН. Чомпалов започва кариерата си в Държавната комисия по ценни книжа, като по-късно става началник на отдел "Нормативна уредба", а след това и член на комисията. В периода 2001-2003 г. е бил юридически съветник къмпроект на Американската агенция за международно развитие за оказване на техническа помощ на Държавната комисия по ценни книжа за регулиране на капиталовите пазари. Бил е консултант по лицензирането и дейността на инвестиционните посредници, управляващи дружества и договорни фондове, публични дружества и дружества със специална инвестиционна цел. Участвал в множество международни сделки. Роден през 1965 г.

Мандатът на сегашния осигурителен надзорник Ангел Джалъзов изтече още на 15 юли 2014 г. Управлението обаче не остана без шеф, защото при такива ситуации назначеният надзорнит продължава работа до избора на негов заместник.
Мандатът на другия заместник председател – по инвестиционната дейност – Николай Попов, бе прекратен предсрочно на 12 ноември 2014 г.  В момента управлението се ръководи от изпълняващ временно длъжността: Владимир Савов, който я съвместява заедно с позицията член на КФН, подпомагащ политиката по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица.

Преди около месец парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие правила за избора на двамата заместници на КФН. Днешното изслушване ще се проведе в открито заседание на Комисията, което ще се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание. Всеки от двамата кандидати се представя от председателя на Комисията за финансов надзор – данни за специфичната подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа. След това всеки от кандидатите ще представи своята концепция за дейността на управлението в Комисията за финансов надзор, за което е предложен. После Комисията по бюджет и финанси ще проведе разисквания, като депутатите ще поставят поотделно своите въпроси към всеки от кандидатите. При изчерпване на зададените въпроси кандидатите отговарят.  Комисията може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от съответния компетентен орган.  След изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив