29 Март 2024, 09:49 Днес (1) | Вчера (11)

Бюджетната комисия ще изслуша ръководството на финансовия надзор в четвъртък

27 Януари 2015 09:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 януари 2015, 18:58
Булфото

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси към парламента ще изслуша цялото ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщи в Пловдив председателят й Менда Стоянова, цитирана от "Фокус"

Членовете й ще отговарят пред депутатите  за цялостната си дейност и по-специално за надзора на пенсионно-осигурителните дружества.

"Надяваме се, че ще се откроят и онези проблеми, които бяха презентирани пред медиите като непреодолими", каза Стоянова. Бюджетната комисия, като изслушваща, ще направи съответните изводи има ли там сериозни проблеми, които да изискват смяна на ръководството, продължи тя. Напомни, че ръководството на КФН се избира от Народното събрание, имат мандат и "смяната им не е въпрос на желание на медиите". 

Всъщност искане за оставка на председателя на КФН Стоян Мавродиев са отправяли представители на Реформаторския блок, а мотив беше бездействието по казуса КТБ и наложените безпрецедентни глоби на "Икономедиа" (бел. ред. издател на "Дневник" и "Капитал" ) и врачанския сайт "Зов нюз" за пазарни манипулации. Последва и реакция наорганизацията  "Репортери без граници" по този казус, която прогнозира, че България ще падне още в класацията за свобода на словото.  Финансовият министър Владислав Горанов, който е съпартиец на Стоянова, на бизнес форум миналата седмица също намекна за необходимостта от  законови промени за финансовите регулатори. Вицепремиерът Ивайло Калфин в телевизионно интервю тази сутрин също се изказа с ирония за работата на КФН, отговаряйки на въпрос дали има "гнили ябълки" сред пенсионните фондове. Той каза: "Моята работа е да вярвам на институциите, включително на КФН, както вярвах и на БНБ, преди да стане случаят с КТБ".  

Стоянова обаче изтъкна, че не смята, че в КФН има някакви проблеми. Според нея шумът около комисията е "във връзка със сериозните медийни изяви на собственика на една медийна група" и е започнал като "атака срещу КФН и срещу нейния шеф още по-рано, още по време на фалита на КТБ". Според нея двата казуса трябва да се разграничат и е по-резонно да се повдигне въпросът каква е отговорността на банковия надзор за КТБ, отколкото за КФН.

Менда Стоянова напомни, че актовете на КФН подлежат по съдебен контрол. И "Икономедиа", и издателят на "Зов нюз" още с налагането на глобите обявиха, че ще ги обжалват, а действията в тази посока вече са предприети. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив