23 Април 2024, 22:35 Днес (6) | Вчера (13)

Бюджетът за полугодието е на плюс, обяви зам.-финансов министър

05 Юли 2012 09:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2012, 09:43

Бюджетът за шестмесемчието е на плюс, цифрите още не са обявени, но това е факт, каза по Би Ти Ви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов

Бюджетът за шестмесемчието е на плюс, цифрите още не са обявени, но това е факт, каза по Би Ти Ви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Според него това е станало факт благодарение на настройките в системата, така че да работи с толкова, колкото има и с повишаване на събираемостта на приходите.

По повод пласирането на облигациите на страната през миналата седмиза Горанов заяви, че с това действия България е минала един изпит, на който не се е явявала отдавна. В отговор на въпрос, защо се е наложило да се продава дълг, при положение, че в края на управлението на тройната коалиция е имало фискален резерв от 7.7 млрд. лева, зам.-министърът уточни, че в същото време кабинетът на ГЕРБ е наследил неразплатени разходи за 7.5 млрд. евро.

Горанов посочи, че добрият прием на българските облигации дава комфорт на следващите правителства да ползват подобен инструмент за набиране на средства. Заместникът на Дянков посочи, че след действията на правителството финансовите анализатори за обявили, че страните от Централна и Източна Европа се връщат на европейските дългови пазари

В отговор на въпрос дали след този ход лихвите по кредитите ще бъдат свалени, Горанов посочи, че това би могло да се случи и има условия за това.

"Това е пазар. Ако кажа, че това ще стане със сигурност, значи имаме инструменти, за да му влияем", обясни зам.-министърът. Той добави, че положителен ефект може да се очаква до няколко месеца, като вероятно първо по-добри условия ще се предложат на новите клиенти. Горанов отбеляза, че за съжаление много рядко или почти никога в последните години от намаляване на лихвите се ползват хора, с вече сключени договори за кредит.

Междувременно по Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков обяви, че още от началото на юли ще започнат да се изплащат актуализирани социални помощи за плащане на електричество за социално слабите. Това се налага заради поскъпването на тока с 13%, като сумите са увеличени с около 40 лева. От помощите се ползват 307 000 души.

В отговор на въпрос как новата цена на тока ще се отрази на бизнеса, финансовият министър посочи, че единствено в металургията имат основания да повишат цената. В тежката металургия разходите за електроенергия са около 20% от общите, така че имат основания за поскъпване от 2%, каза финансовият министър.

"В туризма може би също имат основание, заради охлаждането", добави с усмивка Дянков. Според него обаче не е изключено с тока да се аргументира поскъпването и на други стоки, но в крайна сметка става въпрос за свободен пазар.

Запитан дали правителството е допуснало някаква грешка, покрай поскъпването на тока, Дянков отговори, че за него е трябвало да се говори по-рано. Финансовият министър смята, че три години след началото на мандата на правителството, прехвърлянето на вината към предишния кабинет, вече не работи, като вариант за оправдаване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив