13 Май 2024, 21:58 Днес (12) | Вчера (0)

Бюджетът оспорен от чужди и от свои

21 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

След 6-часова дискусия 133 от НДСВ и ДПС подкрепиха държавните сметки; ДПС поставя ултиматуми в ход, коалиционният партньор ги отиграва

Над 7 часа продължиха в парламента дебатите по проектозакона за държавния бюджет, внесен от правителството. Държавните сметки за догодина бяха разкритикувани както от опозицията, така и от представители на управляващото мнозинство. Но в крайна сметка бюджетът бе приет на първо четене.133 депутати от НДСВ и ДПС гласуваха "за", 94 от БСП и СДС- "против", 3, от които двама царисти, се въздържаха. Отцепниците от НИЕ гласуваха дружно "за". Голямото прекрояване на сметките предстои преди второто гласуване.
"Това е бюджет на съзиданието и развитието. За първи път от началото на прехода пред нас не стои въпросът за оцеляването и как да стабилизираме икономиката и да запълним дупките в прокъсаната ни кесия. Сега задачата ни е да мислим къде да наливаме бетона, а не с какви пари да го купим". Това обяви финансовият министър Милен Велчев. Той подчерта, че 60 млн. лв. ще останат в джоба на българските граждани от намаляването на данък общ доход, а 150 млн. лв. във фирмите от падането на данък печалба", подчерта Велчев.
Синята и червената опозиция обаче единодушно застанаха срещу разчитетите му. И леви, и десни негодуваха, че дебатът е загърбен от премиера и част от министрите, които не се появиха през целия ден в пленарната зала.
"Това е безпрецедентно обсъждане на бюджета", възмути се синята лидерка Надежда Михайлова. Тя допълни, че сините няма да подкрепят проекта, защото в него данъчната тежест се увеличава с 1 млрд. лв., увеличени били разходите за здравеопазване и образование, където реформите са спрени поради липса на политическа воля. Не било предвидено обещаното намаляване на социално-осигурителната тежест и не били осигурени необходимите средства за общините.
Муравей Радев алармира, че бюджетният дефицит реално ще е 3%, а не 0,7%, защото като разходи под черта управлявнащите ще разходват 875 млн. лв., от които 520 млн. за инвестиции в инфраструктурата, 50 млн. за горска компания, 220 млн. се наливат в държавни търговски дружества, а още 100 млн. за фонд Земеделие. С 350 млн. лв. пък се увеличавала издръжката на бюджетната сфера.
"Този бюджет не стимулира растежа, той е удобен за властта,
защото е лесен за изпълнение и ще формира излишък, който отново ще се харчи непрозрачно", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той също изтъкна че ръстът на доходите догодина ще е символичен, като допълни, че от добрите мерки в бюджета, печелят предимно богатите. Станишев оцени, като добра стъпка значителният ресурс, определен за съдебната система. Според други представители на партията му, обаче, е парадоксално, че за ремонт на Съдебната палата са предвидени 12 млн. лв. срещу 2 млн. за ремонт на училища и 6 млн. за ремонт на болниците. "Това е сервилничене спрямо съдебната власт", заявиха леви депутати.
ДПС също посочи като заплаха за финансовата стабилност високия дефицит по текущата сметка на платежния баланс и поиска мерки, с които да се ограничи вноса и да се стимулира износът. Хората на Доган обявиха още, че искат повече субсидии за общините и по-високи капиталови разходи.
ДПС изтъкна още, че предвиденото финансиране на общинските болници няма да осигури нормалната им работа. Тук зам.министърът на финансите Кирил Ананиев предложи средства за общинските болници, които в момента са в здравната каса, да се прехвърлят към Министерството на здравеопазването и да формират резервен фонд, чрез който да се финансират общински болници в по-отдалечени райони. Мнозина схванаха това като поредното отстъпление пред ДПС.
Джевдет Чакъров отсече, че партията му няма да позволи намаляването на подоходния данък, вдигането на необлагаемия минимум и други положителни мерки да бъдат за сметка на фонд "Земеделие" и "Тютюн".

РЕАКЦИИ

Работодателите
Обявеното споразумение на финансовия министър Милен Велчев със синдикатите за облагането на физическите лица и обезщетенията за болнични показват очевидна непоследователност и колебания в действията на правителството. Това се казва в становище на Българската стопанска камара относно договореностите на финансовия министър сък синдикатите.
"Намаляването на данък печалба на 19,5% не може да компенсира неизпълнението на второто обещание", пише в становището на камарата. Според организацията над 60% от корпоративния данък се плаща от големи държавни монополисти и по-голямата печалба от тях след като платят данъци, ще се върне под формата на дивидент в бюджета. "Частният бизнес е облагодетелстван в много по-малка степен", се казва в становището.
"Неприятно сме изненадани от отказа на правителството да си изпълни поетите обещания. Правителството дава обещания и ги отменя под натиска на улицата", коментира за в. "Сега" шефът на Съюза на работодателите Васил Василев.

Търговците
Асоциацията на газоразпространителите и Съюзът за стопанска инициатива се заканиха вчера да протестират, ако парламентът приеме по-малко от предлаганото увеличение на акциза върху пропан-бутана. "Ние не искаме намаляване на увеличаването, а неговата пълна отмяна", се казва в специално обръщение. Браншовиците призоваха финансовия министър да не заблуждава общественото мнение, че има споразумение за по-нисък акциз. Днес протестиращите ще се срещат със зам.-министър Стамен Тасев.

НОЖИЦА

Все още няма решение кои субсидии от бюджета следващата година да бъдат намалени за сметка на решението да се вдигне необлагаемият минимум и да се свалят данъците за нискодоходните групи, обясни финансовият министър Милен Велчев. Според запознати във финансовото министерство обаче намеренията били да се орежат субсидии за фонд "Тютюн", фонд "Земеделие" и за БДЖ. Първоначалните разчети бяха "Земеделие" да получи 105 млн. лв., "Тютюн" - 50 млн. лв., а железниците - 70 млн. лв. Бих искал да питам синдикатите как ще обяснят на своите членове в БДЖ, че субсидията се орязва. "Много им благодаря за това, няма що", коментира вчера вицепремиерът Николай Василев.

Бисери

Петър Жотев, СДС
Ето там е министърът, който стана вицепремиер и който каза, че знае рецепта за 10-процентен икономически растеж.
Къде е рецептата?

Сергей Станишев, БСП
Създават се нови агенции и службици. Те са котаракът, който всички храним, и той дебелее до такава степен, че отказва да лови мишките и да служи на господаря си - данъкоплатеца.

Моньо Христов, БЗНС-НС
"Станахме бюджетна бананова република, 10% от бюджета са в полза на управляващите и техните приближени."
Милен Велчев изпрати на депутата банан, а той му го върна чрез искане за процедурно питане. "Бананите не влизат в процедурата", порица депутата шефът на парламента Огнян Герджиков.

Емил Кошлуков, НДСВ
Парите под черта са беля, трябва да призная, че е така. Дават възможност за безотчетно харчене. И мен ме притесняват. За целта трябва да приемем закони и процедури за контрол. Не трябва да отхвърляме целия бюджет заради това, но трябва да го поправим.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив