25 Април 2024, 07:50 Днес (0) | Вчера (12)

Бюрата по труда промотират безработни пред шефовете

05 Септември 2017 09:02 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2017, 09:04

Тръгват на обиколка със списъци на кандидати за препитание

Мобилни екипи от бюрата по труда ще търсят работа на останалите без препитание директно в офисите на работодателите. Експерти от Агенцията по заетостта (АЗ) започват срещи с големи фирми в Бургас, Варна, Ловеч, Монтана, Русе, Благоевград и Хасково. Целта е експертите да проучат от какви кадри имат нужда шефовете на местно ниво. След това мобилните екипи  ще изготвят списъци с евентуални кандидати от бюрата по труда, които да предложат на работодателите. Мобилни оператори и хранителни вериги и заводи са сред "задължителните" клиенти на експертите от АЗ, пише в. Монитор.
Преди година същите мобилни екипи работеха в София и Пловдив по пилотен проект. "За една година са проведени над 1400 срещи с работодатели, които са заявили над 14 122 свободни позиции. Това посредничество е помогнало на 10 330 души да започнат работа", обясниха от агенцията.
От тази година местната власт ще трябва да проучва и анализира нужните на регионалния пазар на труда. Два пъти в годината експерти от общината и бюрата по труда ще се срещат с бизнеса в региона, за да изследват от какви кадри има нужда.
Данните от проучването ще се изпращат на Агенцията по заетостта, която пък ще изготви доклад с данни от всички области. Така в зависимост от нужните на работодателите по места ще бъдат предлагани курсове за квалификация и обучение на търсещите работа. Това означава, че ако в Монтана се търсят заварчици, от Агенцията по заетостта ще предлагат схема за обучение по заварки в региона.

Всички регистрирани в бюрото по труда, които не могат да намерят работа повече от година пък ще се изпращат на среща с психолог.

Задачата на експертите е да мотивират безработните да търсят заетост, както и да ги подготвят за етапа на търсене на препитание. В груповите занимания с психолог безработните разиграват интервю за работа. "Сухите тренировки целят да подготвят кандидатите за въпросите, които ще получат по време на срещата с потенциалния работодател”, обясниха от АЗ. По време на "репетицията” търсещите работа се записват с камера. След това заедно с експертите безработните анализират поведението си по време на интервюто, като се стремят да овладеят езика на тялото. Между 700 и 800 души всеки месец преминават през групови срещи с психолог.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив