24 Април 2024, 11:42 Днес (5) | Вчера (6)

Бягството от Facebook намалява риска от рак

04 Април 2018 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2018, 11:06

Пет дни отсъствие от мрежата води до осезаем спад на стресовия хормон кортизол, свързан с развитието на рака

Прекратяването на престоя във Facebook може да намали риска от рак, според удивително ново проучване, публикувано в "Журнал по социална психология". Изследователи от Университета в Куинсланд са установили, че хората, които напуснат Facebook само за 5 дена, се радват на осезаем спад на кортизола – хормон на стреса, който е свързан с развитието на рака, пише TechNews.bg.

"Аз съм потребител на Facebook от 10 години. Разговарях с моите колеги-съавтори за това как понякога "напускам" Facebook, от време на време, защото просто ме претрупва, особено когато броят на онлайн приятелите ми нарасна", казва Ерик Ванман, водещ автор на изследването. Оказало се, че той не е единствен.

"Разговаряхме и разбрахме, че това се случва и с тях, а и с приятелите им. Всеки път, когато спра да използвам Facebook, веднага усещам чувство на облекчение. Това продължава няколко дена. Но когато ме обземе усещането, че пропускам нещо важно, се връщам отново. И така цикълът започва отначало".

В своя експеримент учените изследвали 138 активни потребители на Facebook. Шестдесет участници, случайно избрани от групата, били инструктирани да се откажат напълно от Facebook в продължение на пет дена, разяснява Psypost.org. Останалите 78 участници продължили да използват социалната мрежа както обичайно.

Ванман и колегите му анкетирали участниците относно тяхното удовлетворение от живота, стрес, настроение и чувство за самота – преди и след експеримента. Те направили и изследване на на слюнчения кортизол на участниците – физиологична мярка за изпитвания стрес.

Кратката почивка от Facebook има както положителни, така и отрицателни ефекти върху благополучието и стреса у участниците, установили учените. "Хората отдавна съобщават, в други изследвания, че Facebook може да ги накара да се чувстват зле и да са стресирани. Поради тези причини мнозина се оттеглят за постоянно от социалната мрежа. Други пък си правят "ваканция" от Facebook – време, когато деактивират профила си или напускат мрежата за няколко дена, седмици или дори месеци", каза Ванман пред PsyPost.

"Нашето изследване показва, че "оттеглянето" от Facebook само за пет дена е достатъчно, за да се намали нивото на стресовия хормон кортизол. Контролната група, която не се отказа от Facebook, не показа такъв спад".

В същото време учените установили че хората, инструктирани да се откажат от Facebook в продължение на 5 дена, определят себе си като по-малко доволни от живота си. Много от тях се зарадвали истински, когато проучването завършило, защото това им позволило най-сетне да се завърнат във Facebook.

"Една неочаквана находка е това, че хората без достъп до Facebook прекараха повече време в контакт "лице в лице" с приятели в неделята по време на проучването", споделя Ванман.

Проучването, както всички подобни изследвания, си има някои ограничения. "Не знаем колко време продължава това намаление на кортизола или кога ще започне отново, преди човек да реши да се завърне към Facebook", обяснява водещият автор на доклада.

"Например, може да се окаже, че ако сте без Facebook, в първите няколко дена това ще намали стреса, но с напредването на времето социалната мрежа ще започне да ви липсва и тогава кортизолът ще започне да се увеличава отново. Също така не знаем дали изводите ни се отнасят за други социални медии като Twitter или SnapChat. Подозираме, че тези ефекти не са уникални за Facebook”, казва Ванман.

На базата на проучването учените сега планират да направят ново, по-продължително изследване по темата. Те искат да разгледат установените ефекти върху кортизола в по-голям период от време.

Независимо от предстоящите допълнителни анализи, изследователите са категорични, че хората трябва да си правят почивка от Facebook от време на време, особено когато социалната мрежа им идва в повече.

Изследването е озаглавено "Тежестта на онлайн приятелите: последици от отказа от Facebook върху стреса и благополучието" и е реализирано от Ерик Ванман, Розмари Бейкър и Стефани Тобин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив