01 Май 2024, 15:52 Днес (0) | Вчера (13)

В Беларус продадоха първата кола, конфискувана от шофьор заради алкохол

31 Януари 2014 11:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 януари 2014, 13:30
ГазетаРу

От ноември миналата година законова поправка регламентира: хванат ли те да караш пиян два пъти за година – разделяш се с книжката и колата

В Беларус бе продаден първият автомобил, конфискуван от пиян шофьор.

Според приетите през ноември м.г. поправки в закона, ако водач бъде хванат, че кара пиян два пъти за една година, освен, че му вземат шофьорската книжка, отнемат и автомобила, който управлява. Новата норма се прилага и към чужденци.
Колата се отнема, дори ако зад волана не е собственикът й. Също няма значение дали колата е регистрирана на физическо или на юридическо лице.

Затягането на мерките в Беларус започна още преди няколко години, когато в Наказателния кодекс бе предвидено пияните шофьори да носят отговорност за състоянието си. Тогава бе регламентирано, че ако шофьор бъде засечен два пъти да кара пил, лежи до две години в затвора, припомня Газета Ру. Мярката обаче не даде резултат и белорусите продължиха да си карат пили. Отговорът на законодателя – конфискуване на возилото и продажбата му на търг.

Първият такъв отнет автомобил бе продаден тази седмица в Минск чрез търг. Колата – Fiat Stilo 2002 г., е била отнета от 28-годишен мъж, сгазил лука два пъти за година. Любопитното е, че водачът, управляващ колата, не е бил неин собственик.
Първоначалната обявена цена за колата е била около $3 хиляди. При наддаването цената се е покачила с 63%.

Процедурата по конфискацията на автомобила се случва по следния начин:  ако у катаджията възникне подозрение, че шофьорът е пиян, автомобилът се закарва на наказателен паркинг или чрез репатрак, или от самия милиционер.
В същото време се провежда медицинско освидетелстване на пияния водач.
Ако се докаже, че шофьорът действително е пиян и втори път попада в такава ситуация за една година, се завежда наказателно дело и материалите се предават в  съда. Веднага щом съдът се произнесе, автомобилът се иззема и се обявява търг за продажбата му.
Следва оценка на държавна комисия с участието на привлечени експерти.
При определяне на цената се отчита техническото състояние на колата до най-малките детайли. Процедурата отнема около 2 седмици. По принцип цената е доста привлекателна за потенциални купувачи. Целият процес – от изземането на автомобила до продажбата – продължава около два месеца и половина.

Последният автомобил е бил конфискуван тази седмица - BMW 5-ца 2008 г., регистриран на жена-инвалид. Виновникът е нейният син.

Според шефа на пресслужбата на Държавната автомобилна инспекция в Минск - Татяна Харлинская, средно в града на ден биват задържани около 10–15 нетрезви водачи. От влизането в сила на законовите промени до момента има 63 кандидата на конфискация. Всички нарушители са белоруси.

Според експерти, проблемът с пияните шофьори в страната може да бъде само ограничаване продажбата на алкохол. В момента бира и спиртни напитки в Беларус могат да бъдат купени даже на бензиностанциите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив