24 Април 2024, 23:17 Днес (12) | Вчера (6)

В България политиката за климата не е приоритет, според класация

10 Декември 2014 09:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2014, 09:28
Булфото

Дания води в новата класация за ефективност в политиките за справяне с климатичните промени в новия индекс на института Germanwatch за 2015 г.

Скандинавската държава се нарежда като първенец ( на четвърто място, защото първите три позиции отново остават празни) заради амбициозните си политики за възобновяеми енергийни източници, както и заради опитите си да  намали емисиите си въглероден двуокис.

"Нивата въглеродни емисии и там са все още високи, но страната е пример за това как индустриалните държави могат не само да обещават, но и да изпълняват ефективно поети ангажименти." Това е един от основните изводи от 10-ия по ред индекс на Germanwatch, чиито резултати бяха огласени по време на втората седмица от международните преговори за споразумение за климата в Лима, Перу. Целта на разговорите на високо равнище, водени от ООН, е да се постигне съгласие по работен текст, който да стане основата на ново общо международно споразумение по промените в климата в Париж през 2015 г.

Докладът на Germanwatch (CCPI) и Европейската мрежа за действия по климата (CAN Europe) изследва 58-те най-големи замърсители с парникови газове в света и близо 90% от всички въглеродни емисии от енергетиката. Индексът изследва изпълнението на политики в пет области - ниво на въглеродните емисии, тенденциите в емисиите, енергийната ефективност, политики за възобновяема енергия и подход към изменението на климата на национално и международно ниво.

След Дания в класацията като първенци се нареждат съответно Швеция и Великобритания.

Проучването отчита  глобални тенденции, които са индикатор за позитивни промени, които тепърва предстоят. Например забавянето в покачването на въглеродните емисии, бързо нарастване в използването на възобновяемите енергийни източници заради спада в цената на тази енергия и масовите инвестиции.

В Европейския съюз индексът дава смесена картина, тъй като някои европейски държави са класирани напред тази година, но други – като България (на 41 място) и Полша (на 40 място) са оценени като "слаби" (poor) заради противопоставянето им на нови мерки в политиките за овладяване на климатичните промени на национално и европейско ниво.

В доклада се посочва, че България въведе допълнителни данъци и такси, както и административни  бариери за сектора на възобновяемите енергийни източници. "България е политически нестабилна, с постоянно сменящи се правителства. Политиките за климата никога не са приоритет," пише още в констатациите на Germanwatch. В индекса страната ни си остава относително стабилно сред групата на "неефективните държави".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив