05 Май 2024, 06:56 Днес (1) | Вчера (0)

В Гърция започва седмица на протести преди инспекцията на кредиторите

16 Септември 2013 10:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 септември 2013, 10:42

Федерацията на работещите в сферата на средното образование започва петдневни акции в знак на протест срещу искането на "тройката" в т. нар. "трудов резерв" да бъдат прехвърлени учители, които са заплашени от уволнение в рамките на съкращенията в публичния сектор

В Гърция от днес започва седмица на масови стачки преди посещение на "тройката" международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, които ще оценят хода на структурните реформи в страната, съобщават БТА и ИТАР-ТАСС.

Федерацията на работещите в сферата на средното образование започва петдневни акции в знак на протест срещу искането на "тройката" в т. нар. "трудов резерв" да бъдат прехвърлени учители, които са заплашени от уволнение в рамките на съкращенията в публичния сектор. В стачката, която ще затвори за неопределен срок училищата, ще се включат и преподаватели от редица атински университети.

В протестите ще участват и работещи в застрахователни пенсионни фондове, които са недоволни от прехвърлянето в трудовия резерв на 618 служители.

На 18 и 19 септември профсъюзът на работещите в държавния сектор АДЕДИ организира 48-часова стачка срещу политиката на правителството за съкращаване на работни места в публичната сфера. На 18 септември в знак на солидарност четиричасова стачка организира и основната федерация на работещите в частния сектор ГСЕЕ.

Няколко хиляди работещи, включително много учители, вече бяха включени в т. нар. "трудов резерв" през юли. До края на септември се планира в схемата да попаднат още 12.5 хиляди души, като около 4 хиляди от тях окончателно ще бъдат уволнени. Държавните служители, прехвърлени в трудовия резерв, трябва да приемат ново работно място или ще бъдат уволнени след няколко месеца.

Посещение на "тройката"

Технически експерти на "тройката" международни кредитори ще започнат преглед на изпълнението на структурните реформи съвместно с гръцкото правителство от утре, а на 22 септември се очаква в Атина да пристигнат ръководителите на мисията.

Освен съкращенията в бюджетния сектор, инспекторите ще обсъждат и приватизацията на три големи държавни корпорации - Гръцки оръжейни системи, Гръцка автомобилна промишленост и металургична компания ЛАРКО. Ще бъде обсъждан и нов данък върху недвижимите имоти.

Гърция се надява, че одитът на финансите й ще бъде завършен до заседанието на Еврогрупата на 15 октомври, на което ще се вземе решение дали Атина да получи поредния транш от спасителната помощ в размер на един милиард евро, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив