05 Юли 2024, 19:37 Днес (3) | Вчера (5)

В Гърция ще се проведе първата за годината обща стачка срещу мерките за икономии

09 Април 2014 11:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2014, 11:24

Авиодиспечерите се отказаха от участие в стачката в последния момент, така че не се очакват нарушения в графика на полетите, съобщава агенция АНА-МПА

Днес в Гърция е свикана първата за годината обща стачка срещу мерките за икономии, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА. Протестът се организира от двата водещи синдиката в частния и бюджетния сектор - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Болниците ще работят в намален състав, тъй като лекарите и медицинските сестри също ще участват в 24-часовия протест. Затворени ще бъдат и аптеките.

Учителите и персоналът в затворите също ще се присъединят към протестните действия заедно със служителите в съдилищата.

Авиодиспечерите се отказаха от участие в стачката в последния момент, така че не се очакват нарушения в графика на полетите, съобщава агенция АНА-МПА.

Няма да се движат междуградската и подземната железница, тролейбусите и фериботите. Някои други средства за обществен транспорт, като електрическата железница Пирея - Кифися и метрото ще работят, а сините автобуси ще се движат само от 9 ч. сутринта до 21 ч.

В центъра на Атина се очакват сериозни проблеми с движението, тъй като протестиращите предвиждат протестно шествие там.

От двете синдикални организации са свикали в 11 ч. митинг на централния площад "Клафтомонос", а кулминацията на протеста ще бъде шествие до сградата на парламента. Близкият до Комунистическата партия синдикат ПАМЕ организира митинг на площад "Омония".

Междувременно гръцкото финансово министерство коментира във вторник, че по-ниската лихва и по-големият инвеститорски апетит към краткосрочните облигации, емитирани от правителството, са добър знак за дългоочакваното завръщане на Гърция на облигационните пазари в близко бъдеще, предаде агенция "Асошейтед прес".

Лихвата, при която инвеститорите са пожелали да купуват емитираните от правителството шестмесечни ценни книжа, е спаднала до 3.01 процента от 3.6 процента през март. Търсенето е било три пъти над предлагането и са привлечени 1.8 милиарда евро. Гърция "се връща обратно на траекторията" на световните пазари, посочи заместник финансовият министър Христос Стайкурас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив