03 Май 2024, 07:01 Днес (0) | Вчера (13)

В ЕЦБ силно притеснени от дефлацията

20 Февруари 2015 12:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2015, 10:36
Под лиценза на creativecommons

Членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) са обсъждали опасенията, че спадащите цени могат да просмучат икономиката на еврозоната

Обсъждането се е състояло преди банкерите да одобрят с голямо мнозинство програмата за парично стимулиране на стойност 1 трилион евро, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. 

Това сочат отчетите от заседанието при закрити врата от 22 януари, когато институцията реши да вземе решителни мерки за икономическото съживяване на еврозоната.

ЕЦБ се присъедини към практиката на Банк ъв Ингланд (Bank of England) и Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да публикуват протоколите от заседанията си седмици по-късно и днес направи това за първи път, отбелязва АП. 

ЕЦБ представи плана си, след като установи, че предишните опити за стимулиране на растежа като евтиното кредитиране за банките са имали по-ограничен ефект от очакваното. Регулаторът избегна да назове публикувания днес документ от 18 страници "протокол", тъй като зад твърденията в него не стоят имена. 

ЕЦБ се опитва да балансира между желанието да действа по-прозрачно и опасенията, че ръководителите на националните централни банки, които участват в управителния съвет, биха могли да бъдат подложени на политически натиск у дома. 

Първоначалното предложение за програмата за парично стимулиране на икономиката е било месечно да се изкупуват облигации за 50 млрд. евро до края на 2016 година. Съветът обаче е решил да ускори програмата, увеличавайки месечните покупки до 60 млрд. евро, като същевременно намали срока на действие на схемата до септември 2016 година, като общата сума остава същата. Покупките на облигации могат да продължат, ако е необходимо ускоряване на инфлацията, допълва банката. 

Всички членове на управителния съвет на ЕЦБ - 19 централни банкери на страните от еврозоната и шестимата членове на изпълнителния съвет - са били единодушни по законността на изкупуванията на облигации, отбелязвайки, че това напълно е паричен механизъм. 

Някои обаче са изразили скептицизъм по този механизъм, отбелязвайки, че до изкупуването на такъв държавен дълг би трябвало да се прибягва само в случай на "изключително отрицателен сценарий", се допълва в отчета за заседанието на ЕЦБ, цитиран от АФП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив