25 Април 2024, 04:38 Днес (0) | Вчера (12)

В Кипър започва спиране на тока заради протести срещу приватизацията

25 Февруари 2014 12:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2014, 12:12

Служителите на електрическата компания днес излизат в 12-часова стачка срещу приватизацията на държавните предприятия в страната

В Кипър започна спирането на тока заради протести, съобщават ИТАР-ТАСС и кипърските гръцки медии, цитирани от БТА.

Служителите на електрическата компания днес излизат в 12-часова стачка срещу приватизацията на държавните предприятия в страната.

Ръководството на компанията публикува в своя сайт график, по който ще се спира електричеството в градовете и районите на острова и предупреждава за възможни аварии в електропреносната система, тъй като мощностите й не са в състояние да задоволят потребностите на населението. Токът ще се спира през два часа.

Кипърските енергетици протестират срещу плановете на правителството за приватизация електрическата компания, а също и други предприятия с държавно участие и настояват да оттегляне на законопроекта, който сега се обсъжда в парламента.

Приватизацията е едно от условията на "тройката" международни кредитори в замяна на очаквания пореден транш от финансовата помощ за острова в размер на 236 млн. евро. Кипърските депутати трябва да одобрят законопроекта до насроченото за 10 март заседание на Еврогрупата, на което ще бъде взето решението за транша.

Вчера пред парламента се състоя масова демонстрация, участниците в която влязоха в сблъсъци с полицията. Пострадаха няколко души. Бяха разбити стъклата на фасадата на парламента. Демонстрантите блокираха работата на парламентарната финансова комисия.

Президентът Никос Анастасиадис изрази възмущение и призова да бъде предприето разследване.

Официалният говорител на правителството Христос Стилианидис заяви, че властите няма да допуснат действия на вандализъм, който биха поставили под заплаха излизането на страната от кризата.

Финансовият министър Харис Георгиадис обяви, че Кипър няма друга възможност, освен да реализира приватизацията. Той не изключи вариант властите да задействат законодателни мерки, за да спрат стачките на работещите в жизнено важните за страната предприятия, като енергийната и телекомуникационната компания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив