Целта е да се гарантира безопасността при производството, преработката и продажбата на хранителни продукти както и да се осигури своевременна и адекватна компенсация на пострадали при инциденти с хранителната безопасност
Комисията за безопасност на хранителните продукти и Държавното управление за контрол на храните и лекарствата публикуваха заедно "Ръководни принципи относно въвеждането на застраховка отговорност за безопасността на хранителните продукти".
От Националната комисия за контрол на застрахователния бизнес уточниха, че в документа на практика се създава единна система за осигуряване срещу проблеми, свързани с храните.
Още през август 2014 г. правителството публикува "Предложение за ускоряване развитието на съвременни застрахователни услуги", в което се предвиждаше производителите и дистрибутори на хранителни продукти да сключват задължителни застраховки за безопасност на предлаганата от тях продукция.
Целта е да се гарантира безопасността при производството, преработката и продажбата на хранителни продукти както и да се осигури своевременна и адекватна компенсация на пострадали при инциденти с хранителната безопасност.