02 Май 2024, 12:53 Днес (7) | Вчера (0)

В Либерия въведоха вечерен час заради епидемията от Ебола

20 Август 2014 09:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 август 2014, 09:35

Епидемията от Ебола продължава да се разпространява. В Калифорния е бил хоспитализиран пациент със съмнение за зараза от вируса

Все още обаче не е потвърдено дали наистина е болен от Ебола.За да я овладеят болестта в Либерия въведоха вечерен час и поставиха под карантина няколко квартала.

Президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф обяви от сряда вечерен час и постави под карантина два квартала, включително един в столицата Монровия, в опит да се спре огнището на смъртоносния вирус Ебола. Полицейският час ще е в сила от 21 часа до 6 часа сутринта.

Междувременно властите в Нигерия съобщиха, че четирима от заразените с вируса Ебола са излекувани напълно и вече са изписани след проведеното болнично лечение, предаде Би Би Си. По думите на лекар от нигерийския Център за контрол върху заболяванията, на медиците са прилагали само имуностимулираща терапия и не са им били давали от експериментални лекарства.

В Либерия пък трима от медиците, които се лекуват с експерименталното лекарство Zmapp дават забележителни признаци на подобряване, съобщават властите. На лечение са подложени един нигериец и двама либерийски лекари, които са се заразили по време на работа. Лекарството се използва и при двамата американци, които бяха преместени в началото на месеца в родината си за лечение, след като стана ясно, че са се разболели по време на мисия в Африка. И при тях се наблюдава подобряване на състоянието.

Същевременно обаче испанският лекар, който миналата седмица бе върнат в родината си за лечение на Ебола почина, макар също да бе подложен на подобно лечение. В американския щат Калифорния е бил хоспитализиран пациент със съмнения за наличие на вируса Ебола, предават местните медии. Не се дават обаче повече подробности. Властите информират единствено, че са взети необходимите мерки да бъдат защитени служителите и останалите пациенти в медицинския център, в който е бил приет пациентът.

Епидемията от Ебола причинява смърт при 90% от случаите. Досега са регистрирани 2240 случая, като 1229 са завършили с фатален край. ООН предупреди, че смъртоносната болест влияе на социалните структури и се изисква всеобхватен отговор.

"Това заболяване оказва влияние на цялостната социална среда, на икономиката, дори на начина на управление. Еболата има и хуманитарни последици. Затова е необходим всеобхватен отговор, който включва всички възможни активи и инструменти в системата на ООН.", казва Д-р Дейвид Набаро, отговарящ за Ебола в ООН

Световната здравна организация обяви в началото на месеца, че Еболата представлява глобална заплаха и разреши използването на експериментални лекарства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив