17 Септември 2024, 09:10 Днес (0) | Вчера (1)

В Мизия си помагат със строителни материали

03 Ноември 2014 17:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 ноември 2014, 17:27
Булфото

Хората си протягат ръка, за да възстановят града

Човещината излиза на преден план в най-тежките моменти. Доказателство за това са и хората в град Мизия, чиито къщи бяха разрушени при наводнението през август. За да възстановят градчето и пометените от стихията къщи, пострадалите са започнали да обменят строителни материали.

След разчистването на калта голяма част от тези, чиито домове били потопени, решили да не изхвърлят здравите материали на сметището, а да ги дадат на свои съседи, които се борят да възстановят родните си жилища и отново да заживеят в тях преди зимата, за да не се налага да бъдат настанявани във фургони.

За човешките отношения в пострадалия град разказа пред БНР Йордан Геранджийски, който е собственик на една от 120-те разсипани къщи.

"Наново зидам сградата, след като изкарах планове и проект. Остават ми още няколко реда и ще съм готов. Абсолютно всичко беше паднало. Хвърлих много пари да я оправя преди това, но сега всичко се срути. Лично на мен петима съседи ми дадоха здравите си тухли. Аз пък подарих дървения си материал, защото няма да ми трябва", разказа Йордан.

Той добави, че се надява да изкара зимата в хола си, който е успял да закрепи. Напролет пък предвижда да оправи и другите стаи.

Мъжът обясни, че е изключително благодарен на общината за безплатното извозване на 54-те тона кирпич от имота му.

Междувременно в Мизия ще продължи доставянето на фургони за временно настаняване на останалите без дом хора след опустошителното наводнение през август. Днес в града ще пристигне поредното дарение от мебели и оборудване от черноморски хотел. С тях ще бъдат обзаведени фургоните и общежитието за настаняване на пострадали. На двете места ще има подслон за 200 души. Равносметката от потопа показва, че 814 къщи бяха наводнени, като 120 от тях са напълно разрушени или не стават за живеене.

Заради влагата се отлагат и основните ремонти на учебните и детските заведения, които също бяха засегнати от наводненията. Според кмета д-р Виолин Крушовенски е необходим мащабен проект за предотвратяването на нови наводнения в района, който е водосбор за Врачанска област.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7650
GBP 2.4796 2.4887 2.3152
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив