24 Април 2024, 17:29 Днес (12) | Вчера (6)

В Москва бяха обсъдени проектите за петролопроводи Бургас - Александруполис и Бургас - Вльора

03 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Форумът е посветен на новите възможности и проекти за експорт от Русия и държавите от Каспийкия район

Проектите за петролопроводи и за транзит на руски и каспийски петрол Бургас – Александруполис и Бургас – Вльора и за газопровода за каспийски петрол Набуко бяха обсъдени на международна конференция в Москва, съобщи БНР. Форумът е посветен на новите възможности и проекти за експорт от Русия и държавите от Каспийкия район. Организатор е консултантската фирма “Ар Пи Ай” и в нея участват представители на петролни и газови компании от Русия, Украйна, Турция, Казахстан, Израел, Япония. Българският доклад е предизвикал особен интерес.
Участниците са единодушни, че производството на нефт и газ в Русия и Каспийския район ще нараства в близките години, но няма достатъчно мощности за износ. Интересуващото България Черноморско-Азовско направление има най-голям дял в руския експорт, но възможностите се стесняват поради липса на тръбопроводни мощности и алтернативни маршрути. “Ар Пи Ай” посочва, че увеличаване на производството не се очаква, докато не бъдат решени проекти, обхождащи максимално натоварения сега пролив Босфора. Същевременно конкуренцията за транзит на каспийски ресурси се засилва.
В доклада си българският посланик в Москва Илиян Василев подчерта политическата подкрепа в Русия, България, Гърция и Турция за преносните проекти. Тяхната гарантирана сигурност на фона на международната терористична заплаха. Той изрази увереност, че интересът към проектите ще нараства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив