19 Май 2024, 10:39 Днес (0) | Вчера (0)

В Областна администрация - В. Търново кувейтци раздаваха пликчета с долари

04 Юли 2005 09:00 в-к "Янтра днес", Велико Търново по статията работи:
A+ A-

В официалното прессъобщение на областната управа се казва, че "Губернаторът на Хауалли връчи сувенири на някои служители като израз на благодарност за положените от тях усилия при организирането на програмата му в България. Сред подаръците имаше и пликове с различни суми, което беше посрещнато с изненада. Подаръците бяха приети, за да се спази добрият тон при финализиране на проявата".

Пликове с по няколко 100-доларови банкноти получиха служителки на Областната администрация във Велико Търново. Паричните бонуси бяха раздадени в събота от Абдел Хамид Ал Хаджи, губернатор на област Хауалли в Кувейт. "Подаръците" бяха връчени на официалната церемония по подписването на меморандума за побратимяване и сътрудничество между област Хауалли и В. Търново.
Протоколният гаф доста смути домакините. Попитани от журналистите какво има в пликовете, служителките на Красимир Генчев първоначално заявиха, че са покани за съвместна дейност с Кувейт. Когато репортерите настояха пликовете да бъдат отворени, дамите заявиха, че са ангажирани, и тръгнаха към канцелариите си. Банкноти с лика на Франклин получиха Галина Чернева, директор на дирекция "Обща администрация" и главен юрисконсулт на областта, Светла Александрова, директор на дирекция "Специализирана администрация", главният счетоводител Елена Иванова, Вида Влайкова от отдел "Регионално развитие", пресаташето Радостина Попова.
В официалното прессъобщение на областната управа се казва, че "Губернаторът на Хауалли връчи сувенири на някои служители като израз на благодарност за положените от тях усилия при организирането на програмата му в България. Сред подаръците имаше и пликове с различни суми, което беше посрещнато с изненада. Подаръците бяха приети, за да се спази добрият тон при финализиране на проявата".
Според Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация: "Държавният служител няма право да приема подаръци или облаги, които могат да бъдат възприети като награда за извършване на работа, която влиза в служебните му задължения". От Областната администрация заявиха, че парите ще бъдат дарени на дом за деца с увреждания. Тази седмица ще бъде решено точно в кой.
В реда на протокола и закона областният управител Красимир Генчев подари на кувейтския губернатор копие на меча на хан Кубрат от VII век. Арабският гост върна жеста със златен макет на кораб.
14-членната делегация от Кувейт бе в България 5 дни. Гостите са имали среща с министъра на МВР Георги Петканов, с който е била обсъдена борбата срещу международния тероризъм. Те са разговаряли и с министъра на държавната администрация Димитър Калчев, и със зам.-министъра на МВнР Петко Драганов.
По програма визитата във В. Търново включваше среща с екипа на областната администрация, с представители на бизнеса, посещение в завод "Аркус" и завърши с подписването на протокол за двустранно сътрудничество между Кувейт и България. Ген. Ал Хаджи публично благодари на България за нейната "справедлива и принципна позиция" при ситуацията в Персийския залив. Кувейтците са останали очаровани от българската природа и не скрили, че дават петролните си кладенци само за да имат част от нея.
Провинция Хауали е създала приятелски контакти с провинции от Египет, Бразилия и Сирия. В Кувейт здравеопазването е безплатно, а от 10 г. е въведена и системата на здравно осигуряване. Образованието също е безплатно, данъците са изключително ниски, стоките се облагат със ставки от по 4 %. Ген. Ал Рашид обясни, че населението е включено като акционер в големите търговски обекти и супермаркети. Губернаторът на Хауали покани колегата си Кр. Генчев да му гостува с бизнес делегация в Кувейт.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив