26 Април 2024, 17:30 Днес (11) | Вчера (14)

В Рим започва мегадело срещу мафиотска структура, откраднала милиони евро

05 Ноември 2015 10:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2015, 09:30
Под лиценза на creativecommons

Пред съда ще се изправят бивш неонацистки гангстер и други 45 души, обвинени, че са ръководели и участвали в мрежа, откраднала милиони евро от градската хазна

Най-големият процес срещу организирана престъпна група в съвременната история на Рим започва днес, съобщава "Ройтерс". Пред съда ще се изправят бивш неонацистки гангстер и други 45 души, обвинени, че са ръководели и участвали в мрежа, откраднала милиони евро от градската хазна.

Делото идва след нашумяло разследване, известно като аферата "Мафия Капитале". Според обвинението дейността на заподозрените варира от изхвърлянето на сметта и поддържането на зелените площи в Рим до настаняването на бежанци. Във всички тези сектори се наливат значителни държавни средства.  

В центъра на скандала е Масимо Карминати – някога член на известната в миналото групировка "Маляна" и неговия помощник, осъденият за убийство Салваторе Буци.

Според италианската полиция Кармианти и Буци са се внедрили в управата на Рим и са успели да се възползват от доходоносни обществени договори. Разследващите твърдят, че разполагат с многобройни записи, в които заподозрените обсъждат престъпните си схеми.

"Имаш ли идея колко много пари могат да се направят от имигрантите? От наркотици се печели много по-малко", казва Буци в един от телефонните разговори.

Той и Карминати отричат обвиненията.

Скандалът избухна в края на миналата година и предизвика съмнения, че голяма част от местната администрация е забъркана.

Сред обвиняемите са Лука Грамацио, бивш ръководител на групата на общинските съветници в Рим от партията на Силвио Берлускони, както и Мирко Корати, бивш председател на общинския съвет на Рим и член на Демократическата партия на премиера Матео Ренци. И двамата отричат обвиненията.

Според прокуратурата престъпната групировка е процъфтяла след избирането на десния Джани Алемано за кмет на Рим през 2008 г. Той е разследван за злоупотреба с власт, но не е подсъдим по това дело. Неговият наследник Игнацио Марино не е замесен в делото, но бе принуден да подаде оставка заради обвинения, че е плащал с общински пари обяди и вечери със семейството си и свои приятели.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив