20 Април 2024, 12:26 Днес (0) | Вчера (10)

В Русия бивши затворници стават застрахователи и социални работници

04 Октомври 2013 11:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2013, 11:20
Под лиценза на creativecommons

Москва представи списък с професии, за които могат да претендират бившите затворници, както и списък от 80 специалности, по които могат да преминат курс на обучение, след очакваната амнистия във връзка с годишнината от Конституцията

Градските власти в Москва се готвят към наплив от безработни бивши затворници, освободени с очакваната амнистия по случай 20-годишнината от новата Конституция.

Амнистираните, както поясняват от столичния департамент по труда ще бъдат устроени на работа като социални работници, шофьори и дори застрахователи, пише деловият в. „Известия“.

Кметството представи списък с професии, за които могат да претендират бившите затворници, както и списък от 80 специалности, по които могат да преминат курс на обучение.

„Ако човек няма специалност или дълго време не е работил, ние имаме право да му предложим работа не по специалността, а тази която се търси в момента от пазара на труда, като премине през необходимото обучение. Става дума за шофьори от всички категории, гледане на възрастни хора, както и застрахователно дело“, посочва зам. шефът на департамента по труда Вячеслав Сколяпов.

Трудоустрояването на амнистираните ще избегне струпването по улиците на голям брой бездомници, коментира пред „Известия“ от своя страна шефът на социалното подпомагане в общината Андрей Пентюхов.

„Хората, които се очаква да бъдат амнистирани в голямата си част не са готови за живот извън затвора. Те знаят как да живеят по затворническите правила, но как да го правят в обществото дори и не си представят. Те са съвършено дезориентирани, дори не знаят какви са парите в обръщение“, посочва Пентюхов.

Чиновникът все пак признава, че работодателите изобщо не се напреварват да наемат подобни хора.

На 4 септември към президента Владимир Путин се обърна шефът на руските затвори Владимир Федотов с молба да бъде проведена амнистия във връзка с 20-годишнината от новата Конституция. Става дума за пускане от местата за задържане на хора на възраст, бременни жени и такива, които имат деца. Става дума за хора, които не са извършили насилствени престъпления в миналото.

По-късно шефът на законодателната комиия в Държавната Дума Павел Крашенинников съобщи, че президентът Путин ще обяви такава амнистия в рамките на октомври.

 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив