29 Март 2024, 16:06 Днес (11) | Вчера (11)

В Русия умуват как да накарат собствениците на молове да се застраховат

29 Март 2018 10:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2018, 10:25
МЧС России

Застрахователни експерти и държавни мъже разглеждат различни варианти да защитят хората при масови мероприятия

Всерусийският съюз на застрахователите (ВСС) излезе с инициатива да бъде въведена нова застрахователна полица за собствениците на места с масово струпване на хора, каквито са моловете, например. Идеята дойде след трагедията в град Кемерово, където преди 5 дни избухна пожар в търговско-развлекателния комплекс, който доведе до смъртта на 64 души, от които 41 деца. Комплексът не е бил застрахован, както вече писа ИНСМАРКЕТ.
От руската браншова организация са пратили предложението си до Комитета по финансовите пазари в Държавната Дума.
Данните сочат, че такава застраховка ще трябва да сключат почти 400 000 обекта в цялата страна. Цената й може да варира от 1000-2000 рубли до няколкостотин рубли в зависимост от обема на комплекса, посочи Игор Юргенс от ВСС. От съюза предлагат лимитът на отговорност за увреда живота и здравето на хората да бъде 2 млн. рубли. Сумата е предвидена при застраховане на отговорността за превозвачи и опасни обекти.
От съюза посочват, че застраховката няма да бъде задължителна, но ще е вменена (рискът ще трябва да бъде застрахован, но конкретни условия по застраховката няма да бъдат регламентирани). Това ще позволи да не се разработва отделен закон за нея.

В същото време обаче председателят на Комитета по финансовите пазари към Държавната Дума Анатолий Аксаков заяви, че застраховането на собствениците на местата с масово струпване на хора ще бъде задължително. "Застраховката на жилище е доброволна, а застраховката при струпване на хора ще е задължителна", посочи Аксаков, цитиран от "РИА Новости". Според него, предстои да бъде изяснено понятието "струпване на големи маси хора", защото такова събиране може да има и по пазарите, и на Червения площад, и т.н.

Игор Юргенс от ВСС опонира, че няма как да бъде задължителна, защото това ще доведе до много голямо натоварване на бюджета, който и без това изпитва затруднения.

Идеята на ВСС бе разкритикувана от зам.-министъра на финансите Алексей Мойсеев. Според него понятието "място за масово струпване на хора" е недостатъчно конкретно. По-рационално ще бъде да се преразгледа подходът към формиране на категорията "опасни производствени обекти", чиято отговорност собствениците застраховат задължително, посочи той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив