28 Март 2024, 20:23 Днес (11) | Вчера (12)

В Русия ще строят жп линия с влакове на водород

07 Септември 2021 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 септември 2021, 10:14

Развитието на водородната енергетика е един от приоритетите в енергийната стратегия на Русия до 2035 година

"Руските железопътни линии" (РЖД), правителството на Сахалинска област, държавната корпорация "Росатом” и "Трансмашхолдинг” АД подписаха протокол за изграждане на железопътна линия на остров Сахалин с влакове, които ще работят на водород. Документът бе подписан от губернатора на Сахалинска област Валерий Лимаренко, генералния директор на РЖД Олег Белозеров, генералния директор на "Трансмашхолдинг” Кирил Липа и първия заместник-генерален директор на "Росатом” Кирил Комаров.
Влаковете с водородно гориво имат минимално влияние върху околната среда. Развитието на транспорта, използващ водородни горивни елементи, е приоритет за много страни, които се стремят към декарбонизация.
"Дойде време за проектиране и изработване на първите пилотни седем влака. В Сахалин предстои да създадем производство на водород с неголям обем и мрежа от комплекси за зареждане с гориво, да изградим пилотен полигон и да въведем в експлоатация редовна пътническа железопътна линия. На базата на Сахалинския университет ще бъде реализиран център за компетенции за подготовка на необходимите кадри. Регионът ще стане лидер за новия за Русия перспективен отрасъл на икономиката, свързан с производството и използването на водород. За Сахалинска област и неговите жители това означава увеличаване на данъчните постъпления, опазване на околната среда и създаване на допълнителни високотехнологични работни места”, отбеляза губернаторът на региона Валерий Лимаренко.
"Постоянно работим за повишаване на екологичността на железниците. Влакове, използващи водород, вече не са фантастика, а нашето най-близко бъдеще. Благодарение на тях ще успеем да намалим до нула вредните емисии в атмосферата. Разбира се, предстои ни още дълъг път към отработване на технологичните и икономическите моменти, но със сигурност ще намерим удобно за всички решение”, заяви Олег Белозеров.
"Заедно с правителството на Сахалинска област обмисляме различни мерки за подкрепа на проекта за пускане на влакове на острова, използващи водородни горивни елементи. Обсъжда се въпроса за създаване на комплекс, където може да бъде произвеждан водород за нуждите на транспортния сектор. В рамките на проекта, "Росатом” отговаря за производството и доставката на водородно гориво, организацията и експлоатацията на системи за инфраструктура за зареждане на водородните влакове. Разглеждаме перспективата за прилагане на родни технологии за осигуряване на водородно гориво”, заяви първият заместник-генерален директор на "Росатом” Кирил Комаров.
Развитието на водородната енергетика е един от приоритетите в Енергийната стратегия на Русия до 2035 година. Руските региони ще имат важна роля при създаването на експортно-ориентиран отрасъл. Правителството на Сахалинска област се стреми да постигне въглеродна неутралност към 2025 г. и е заинтересовано да прилага водородни технологии в различни сектори на икономиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив