08 Май 2024, 07:23 Днес (0) | Вчера (11)

В София обсъждат възможността за публично-частно партньорство в киберсигурността

21 Август 2019 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2019, 10:09

Към момента такава възможност не е регламентирана законодателно

Дискусия на тема "Публично-частно партньорство като стратегически решения за противодействие на киберзаплахи" се провежда днес в столицата. Съобранизатор на събитието е застрахователна компания, която предлага на пазара застраховки срещу киберинциденти. Според изпълнителния директор на компанията Павел Димитров, обществото има нужда от подобно партньорство между частния сектор и държавата. В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" по БНР Димитров посочи, че за тази цел са необходими законодателни промени: "Към настоящия момент дори и да има огромно желание от страна на частната сигурност да помагат и да взаимодействат с държавните структури за киберсигурност, това не е регламентирано. Основната идея на дискусията е да имаме възможност да загатнем нуждата от тези законодателни промени".
Според Димитров "киберсигурността трябва да бъде разделена на лична и на бизнес сигурност…Държавата не може да се справи сама, частната сигурност трябва да си взаимодейства с държавата и това може би е по-важно от размера на санкциите, на които трябва да има увеличение, тъй като виждаме, че това е модерният начин за провеждане на една политика за рекет и изнудване".
Според председателя на Българската асоциацията на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров, трябва да има публично-частно партньорство."Много хора ще кажат, че държавата, премиерът, президентът са виновни (за кибератаки – б.р.), но всъщност са виновни хората, на които е поверена тази сигурност. Имайте предвид, че тези хората, на които е поверена сигурността на сайтове на държавни институции като НАП, трябва да са висококвалифицирани и обучени. Няма как това да се върши от обикновен системен администратор", допълни той. Според него хората на рискови позиции трябва да минат през обучение, за да няма такива пробиви. А тези, които откриват уязвимости, да бъдат стимулирани (например финансово) да съобщават пред властите за тези пропуски в сигурността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив