08 Май 2024, 04:28 Днес (0) | Вчера (11)

В Сърбия застрахователи и Надзор се скараха заради автомобилната "Гражданска отговорност"

26 Август 2022 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 август 2022, 16:54

Компаниите са увеличили цените средно с 22%, Надзорът – против

В Сърбия увеличението с 22% на тарифите по задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност", прието от автомобилните застрахователи през първата седмица на август, предизвика разгорещен дебат между участниците на пазара и Националната банка на Сърбия (NBS) – органът за надзор на сектора в страната. От една страна, застрахователите твърдят, че увеличението на цените – първото, прието през последните 8 години – е оправдано от инфлационното покачване на цените на резервните части, както и от увеличението на цените на транспортните услуги и оценките на щетите, както и от по-високите цени на работните часове в сервизите. "Цялостната ситуация на автомобилния пазар се отразява неблагоприятно върху дейността на застрахователните компании в моторния сегмент. От една страна се произвеждат все по-сложни и скъпи автомобили, предимно електрически, които са по-податливи на повреди и чиито ремонтът е по-скъп, а, от друга страна, имаме очевиден скок в цената на употребяваните превозни средства на пазара, които са еталон за определяне на обезщетенията", коментира Душко Йованович, генерален секретар на Асоциацията на застрахователите на Сърбия. Той допълни, че през последните осем години от последната корекция на цените инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, е била 20,68%. От друга страна, през 2019 г. имаше промяна в системата бонус/малус при част от увеличението на бонуса, от 10 на 15 за втора и от 15 на 25% отстъпка за първа премиум група. Пазарът ще трябва да се справи и с по-нататъшното увеличаване на лимита за обезщетение за щети, предписан от Закона за задължителните застраховки по пътищата.
От своя страна Националната банка на Сърбия (NBS) изпрати писмо до всички застрахователни компании, които, според Регулатора, са увеличили премията неоснователно, като ги прикани да върнат тарифите на предишното ниво възможно най-скоро. Надзорната институция посочва че ще започне процедури срещу застрахователните дружества, които продължават да начисляват необосновано завишени премии и ще предприеме всички необходими мерки за защита на правата и интересите на застрахованите. От NBS предупреждават, че очакват застрахователните компании да възстановят осребрените допълнителни премии и незабавно да информират притежателите на полици за крайния срок и начина, по който ще процедират. Банката прие наредба, която предотвратява повторното възникване на подобни обстоятелства, като специално регламентира процеса на вземане на решения в застрахователните компании, свързани с условията и тарифите по задължителните застраховки. Това означава, че в бъдеще застрахователните компании ще уведомяват Националната банка на Сърбия за намерението си да променят премиите 60 дни преди планираното увеличение, заедно с представянето на документи, които установяват обосновката за промяната на тези премии, особено като се вземе предвид съотношението на взаимните ползи в сключените договори, влиянието върху потребителите с оглед защитата на техните интереси, както и платежоспособността или финансовото състояние на дружествата.

Застрахователните компании, по препоръка на управителя на Националната банка на Сърбия Йоргованка Табакович, решиха да се откажат от новите цени на полиците за автомобилна отговорност и от днес връщат цените на нивото отпреди увеличението на 1 август, съобщи Танюг, цитирайки изявление на Асоциацията на застрахователите на Сърбия. "Като подкрепят политиката на регулатора, застрахователните компании се отказват от новите цени на полиците, въпреки всички аргументи в полза на увеличението на цените и ги връщат на нивото от юли 2014 г.", се казва в прессъобщението на застрахователите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив