19 Май 2024, 17:09 Днес (0) | Вчера (0)

В здравната реформа ще залегнат показателите, по които България изостава от ЕС

20 Ноември 2014 14:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2014, 14:23
Под лиценза на creativecommons

До края на месеца в Министерски съвет ще бъдат внесени предложения за реформи в здравеопазването в средносрочен и дългосрочен план, както и стратегия за реорганизация на спешната помощ, изготвена от комисия с председател зам.-министър Ваньо Шарков

Това съобщиха министърът на здравеопазването Петър Москов и заместниците му на пресконференция днес, на която бяха представени екипа на ведомството и приоритетите му. 

В основата на плана за здравна реформа ще залегнат показателите, по които България изостава от европейската статистика, обяви министърът. Така например особено внимание ще се отдели на здравето на майките и децата, при които в момента у нас има по-висока смъртност от средната за ЕС. Дългосрочните цели ще са да се доближим до европейските стандарти. 

Освен стратегическите документи, следващата седмица ще започнат и обществените поръчки за изграждането на електронна система, която Москов обяви като приоритет още в деня на встъпването си като министър. Във ведомството в момента се работи и върху два пакета с мерки, които да могат да се приложат още през 2015 г. Първият ще е за подобряване на контрола на разходите и дейностите както на Националната здравноосигурителна каса, така и на самото ведомство. Във втория ще се посочат варианти за цялостна смяна на начина на финансиране на здравната система. 

Бюджетът за здравеопазване за следващата година, по думите на Петър Москов, ще бъде същият като тазгодишния, но заедно с актуализациите, които се наложиха на няколко пъти заради недостиг на средствата.

Отново за следващата седмица е насрочена среща в Министерството на финансите за обсъждане на настоящата актуализация на НЗОК със 100 млн. лв. В отговор на журналистически въпрос министър поясни че част от причините за необходимостта за актуализация до края на годината е и опита за социална политика на предишното правителство - идеята касата да покрива част от потребителската такса за пенсионерите. Разчетите обаче не са били добри, защото за тази услуга са предвидени между 7 и 8 млн. лв., докато към ноември тя вече струва двойно - 15 млн. лв.

В спешната помощ се предвижда да се въведе т.нар. триаж - степенуване на спешността на случаите. На сигналите ще се поставя зелен, жълт или червен код, който да ориентира екипите накъде да се насочат първо, обясни ресорният зам.-министър Ваньо Шарков. Приоритетно ще се работи и за кадровата обезпеченост и разширяване на екипите с обучени парамедици. 

Друг план на ведомството е да отпадне платената специализация на лекарите. Всеки завършил медицина ще може да започне работа в болница на трудов договор и да избере университет по държавна поръчка, където да специализира като посещава курсове два или три пъти годишно, обясни още Шарков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив