06 Май 2024, 23:27 Днес (0) | Вчера (1)

В новата ОПОС са предвидени средства за превенция на наводнения

27 Февруари 2015 15:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 февруари 2015, 13:57
МО

В новата Оперативна програма „Околна среда“ вече сме договорили приоритетна ос в размер на близо 160 млн. лв. за дейности свързани с превенция и управление на риска от наводнения и за справяне със свлачища

Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за справянето с бедствията и последствията от тях, предаде "Фокус".

"С цел да подпомогнем ангажиментите на България за рискове от наводнение МОСВ планира и изгражда система за следене на водите в реално време", посочи Василева. По думите ѝ заради проблемите, които са били натрупани с годините относно техническото състояние на хидротехническите съоръжения на територията на страната са били организирани две междуведомствени работни групи - едната със задача да се въведат законодателни промени, а другата, която да отговаря за справяне с опасностите, които са свързани с идентифицирането на хидросъоръженията без ясна собственост.

Според Василева усилията и разходите за превенция от наводнения са много по-важни, отколкото разходите, които в последствие да бъдат насочени за справяне с щетите от тях. "Всъщност изчисленията показват, че всяко 1 евро похарчено за превенция от наводнения, спестява 8 евро, които се изплащат в последствие за справяне с щетите от тях", обясни министърът.

Безспорно тежки са загубите не само заради материалните щети от наводненията, но и зардади човешките животи, които бяха загубени, заяви тя. По думите ѝ мерките, които са били предприети по отношение на справянето с това предизвикателство от страна на правителството още през декември, са били насочени към постигане на много по-добра координация и целенасочено прилагане на действия-институционални, контролни, инфраструктурни мерки и законодателни промени.

"Целта на Закона за управление на водите и на МОСВ е да се осигури интегрираното управление на водите в интерес на обществото и опазването на живота и здравето на населението", допълни тя. Ивелина Василева, каза вече са идентифицирани рисковите зони на територията на страната и на тази база ще бъдат изработени конкретни мерки за управление на риска от наводнения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив