20 Април 2024, 16:55 Днес (0) | Вчера (10)

В понеделник става ясно дали ще има коледни добавки към пенсиите

07 Декември 2012 09:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 декември 2012, 10:39

Вдигането с 10 лева на майчинските надбавки няма да има смисъл, обяви министър Дянков

Ако има пари в края на ноемврийския ни бюджет, ще има допълнителни средства за пенсионерите през декември, заяви финансовият министър Симеон Дянкови за „Здравей, България”. Той поясни, че това ще стане ясно до понеделник – 10 декември.
Във връзка с допълнителното финансиране в сектора на средното образование, министърът обясни, че според него в тази система са направени достатъчно реформи и сега е необходимо  да се дадат повече пари, за да се вдигнат стандартът, заплатата на учителите и поддръжката на училищата.
„Докато вдигането с 10 лева на майчинските надбавки няма да има смисъл. За да се почувства като социална политика, сегашната сума трябва да се удвои или утрои”, категорично заяви финансист номер 1 на България.
Според министъра е необходимо първо да се реши по-базовият въпрос, а именно да се направи инвестиция в увеличаване на местата в детските градини, тъй като към момента те са недостатъчни, а едва след това да се увеличат парите за детските надбавки.
„Като не си финансов министър, всеки казва – защо не дадете тук едни 20 милиона. Но даваш ли пари в нереформираните сектори, не получаваш по-високо качество. Сега всички искат повече пари, но никой не казва откъде да дойдат те, а парите са едни и същи”, отбеляза Симеон Дянков.
Относно раздаването на бонуси в съдебната система, министърът отбеляза, че това е „най-нереформираният и най-критикуваният от Европа сектор” и е „гнусно това, което става на фона на несправянето им”.
„Те знаят, че аз съм задължен формално - по закон, да подпиша, но на фона на всичко останало в страната и при явното несправяне на съдебната система, просто не разбирам защо това се прави”, допълни Дянков и поясни, че няма инструмент, с който да противодейства на раздаването на бонуси в Темида, защото бюджетът на съдебната система е отделен.
„За да получаваш нещо, ти трябва да си показал, не само че работиш добре, а още по-добре. Те трябва да се засрамят и да кажат, ето - тази година няма да взимаме бонуси”, отбеляза Симеон Дянков.
 „Аз не съм против бонусите, дори смятам, че е добре бонусната система да я има навсякъде. Тя обаче трябва ограничение – нещо, което в комисиите не се случваше досега”, убеден е финансовият министър.
Относно отказа за отмяна на ДДС върху храните, Дянков обясни, че в противен случай би се получила една далавера.
Във връзка с Бюджет 2013, Симеон Дянков отбеляза, че опозицията е била изключително слаба при разглеждането му. „Станишев не се весна, Иван Костов не се весна. Алтернативен бюджет от БСП не чухме нито веднъж. Най-бързо приетият бюджет. Аз съм много изненадан. Те всъщност нямат алтернативно мислене", каза Дянков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив