14 Май 2024, 14:53 Днес (7) | Вчера (12)

В свободните безмитни зони не връщат ДДС

30 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Асоциацията на свободните зони у нас предложи законопроект, който да направи още по-предпочитани от чуждестранните инвеститори свободните зони у нас.

 Асоциацията на свободните зони у нас предложи законопроект, който да направи още по-предпочитани от чуждестранните инвеститори свободните зони у нас. Прогнозите са законопроектът да влезе в пленарната зала в края на тази или в началото на следващата година.

Според специалисти България се нуждае от по-добра законодателна база за зоните, която да замести приетия преди 16 години Указ 2242 за зоните. Един от основните недостатъци на сегашното законодателство е изискването към инвеститорите в зоните да се прилага чл. 6 от преходните и заключителни разпоредби на ЗДДС, каза Райчо Райков, изпълнителен директор на свободната зона в Русе.

Според разпоредбите на цитирания член внесените в зоната машини и съоръжения не може да се използват в зоните, ако не е платено мито и ДДС. Но зоните са извън териториалното действие на ЗДДС и връщането на внесения данък е невъзможно.

Пред клиентите на зоната има и други ограничения, произтичащи от чл. 1, ал. 2 на Закона за акцизите, чл. 52 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, чл. 52 от Закона за контрол на наркотичните средства и прекурсорите. Тези закони изключват огромна гама стоки от обработка в зоните. Никаква тежест няма обяснението, че така държавата спира контрабандата - възможността за нерегламентиран внос дори и на акцизни стоки през свободните зони е по-малка, отколкото при друг внос. В правилника за прилагане на европейския митнически кодекс няма забрана определени стоки да не влизат в зоните.

Евродирективата предвижда режим за внос на акцизните стоки, но не забрана. През последната година ние сме внесли в бюджета около 80 хил. EUR ДДС, които няма да получим обратно, съобщи Алон Шварц, управител на Магнум индъстриз ООД - една от 2-те фирми с производство в Свободна зона- Русе. Фирмата е инвестирала около 500 хил. EUR за оборудване и ремонт и произвежда бензинови, дизелови и маслени филтри за автомобили.

В дългосрочен план инвестициите ще достигнат от 1 до 2 млн. EUR. Фирмата ни прави технологичен пробив, който ще позволи да останем на европейския пазар. Русе е добра база за нас, има квалифицирани кадри, но не искаме да правим на никого подаръци под формата на ДДС, заяви Шварц.

Собствениците на фирмата имат предприятие в една от свободните зони на Китай. Там не само че получаваме обратно ДДС, но и през първите 5 години плащаме намален данък върху печалбата, след тези пет години можем да преговаряме за нов размер, каза Алон Шварц. Опитахме се да доведем в СЗ-Русе двама инвеститори от Израел, но не останаха, щом разбраха, че няма да си върнат ДДС за внесените машини. Дилемата остава - да продължим ли да бъдем в свободна зона тук, или да се преместим? Наблизо е Гюргево, напомни Шварц.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив