19 Април 2024, 18:50 Днес (10) | Вчера (11)

В този мандат цените на винетките няма да се повишават, обеща министър Павлова

17 Април 2015 14:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 април 2015, 14:27
Агенция "Пътища"

В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус"

Днес тя, председателят на агенция "Пътна инфраструктура" и група журналисти видяха на място какво е състоянието на участъците от магистралите "Хемус" и "Тракия", които предстои да бъдат ремонтирани.

"Все пак имаме ангажимент цената да е социално поносима. Това е причината да се търси баланс и социално приемлива цена", обясни заддържането на цените на винетките министър Павлова. По думите ѝ вариант за повече приходи е въвеждането на ТОЛ система, по която ще заплащат повече, тези които най-много рушат - тежкотоварните камиони. "Надявам се 2018, а и европейската директива го изисква, след въвеждането на такъв тип заплащане, модела да е по-справедлив и да имаме повече приходи, с които да поддържаме пътищата", допълни министър Павлова.

Първата спирка на министерското роудшоу беше виадукта "Елешница", стеснението на който предизвика километрично задръстване на 13 април. "Мостът е построен през 1979 година, а е пуснат в експлоатация през 1980 година. От тогава, до сега съоръжението не е ремонтирано. Състоянието му не само е аварийно, а е опасно за движение, защото разрушаването на асфалтовата покривка и бетонната плоча е действително застрашаващо", обясни Лиляна Павлова в отговор на твърденията, че на мястото на стеснението не е имало видими причини, които да налагат затварянето на две от лентите.

Павлова свали журналистите и под моста на виадукта, за да им покаже, че от ремонт се нуждае и основата на моста, който има нужда от нова хидроизолация. Ремонтите дейности ще започнат в понеделник, като движението ще се организира "шахматно", за да може да се прехвърля от едната в другата лента.

Вече на магистрала "Тракия", Лиляна Павлова обяви, че графикът за ремонтите на двата аутобана е направен така, че на 1 юли да са приключили всички дейности с ремонт на асфалтовите части, както поръча премиерът вчера. "Ще има две изключения. Това са мостовете на 61-ви и 67-и километър. Техният срок за изпълнение ще бъде по-дълъг", уточни Лиляна Павлова.

Тя каза, че по плана "Юнкер" не може да се кандидатства за пари за рехабилитация и възстановяване на мостови и пътни съоръжения, защото проектите не отговарят на изискванията. Средства от него ще се търсят за Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Като част от Европейски коридори и стратегически пътни проекти, за средства от плана "Юнкер" могат да кандидатстват пътните отсечки София - Видин, София-Калотина, Велико Търново-Русе, довършването на автомагистралите "Хемус" "Черно море".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив