25 Април 2024, 17:19 Днес (13) | Вчера (12)

В туристическия бранш очакват силен зимен сезон въпреки краха през лятото

09 Октомври 2014 16:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2014, 15:50
Под лиценза на creativecommons

Въпреки непрестанните уверения на властите, че всичко в туристическия отрасъл се развива чудесно и даже има ръст на туризма, данните говорят друго

През това лято у нас са гостували 15% по-малко туристи и загубите в бранша са немалки. Това съобщи Нова телевизия.

Туроператорите и хотелиерите, обаче, очакват силен зимен сезон. Два месеца преди официалния старт на новия сезон, в повечето хотели вече има резервации. Тази година в Боровец залагат на дебел сняг и дълга зима. В един от хотелите в курорта записванията вече са започнали, а туристите с ранни резервации ще се наслаждават на до 20 % по-евтина почивка.

"След банкерския и студентския празник ние ще посрещнем и любителите на зимните спортове”, разказа Благовестка Томова от Съюз на хотелиерите в Боровец. Въпреки че до официалния старт на сезона все още има време, туроператорите са готови. Очакванията са и тази година към ски-курорта да потеглят хиляди туристи от Англия, Русия, Скандинавските страни, Гърция, Сърбия и Македония.

"Това, което ще има съществено значение за хода на записванията, е по какъв начин природата ще се погрижи за нас. Ако снежната покривка е благосклонна за нашите земи, ще имаме силен зимен сезон”, коментира Ирина Найденова от Асоциацията на българските туроператори.

Дори и да няма много сняг, пистите в Боровец ще очакват любителите на ски преживяванията. "Зимният туризъм в България е доста сериозни традиции и при една сериозна рекламна кампания ще възстанови много бързо позициите си от най-силните години”, убеден е Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори.

Хотелиерите в Боровец се стараят да привлекат и българите туристи, въпреки че ранните резервации отново предричат по-голям интерес на чужденци. И все пак през последните години курортите отчитат ръст на българите, дошли да прекарат уикенд сред пистите и снега.

Въпреки оптимистичните прогнози за предстоящия зимен сезон, туроператорите предупредиха за сериозна криза в бранша. Данните им показват над 15 % спад на европейските туристи в родните курорти. За тези резултати те обвиниха и държавата – като посочиха например че страната ни не е дала нито лев за рекла на туризма в интернет. А дали очакванията за зимния сезон ще се оправдаят - равносметката те първа предстои.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив