19 Април 2024, 05:31 Днес (0) | Вчера (11)

ВАС обяви частична нищожност на текстове от Постановление на МС за образуване на работна заплата

07 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Съобщението визира търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие през 2003 година

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви частично нищожността на Постановление №39/17. 02. 2003 г. на Министерския съвет (МС) за приемане на Наредба за образуване на средствата за работна заплата в търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие през 2003 г., се казва в съобщение на ВАС. Решението на ВАС се отнася за следните части на Наредбата: в заглавието израза “или общинско”; в чл. 1, ал. 1 - “или общинско”; в чл. 11, ал. 1 - “или общински орган”; в чл. 16, ал. 3 - “и кметовете на общините”; в § 11 от Допълнителните разпоредби (ДР) - “или общинските бюджети”, “или с кмета на община” и “или на общината в дружествата”; в § 12, ал. 1 от ДР - “и общинските”; в § 14 от ДР - “или общинско” и в Заключителната разпоредба - “или общинско”. Решението не подлежи на обжалване и влиза в сила от датата на обнародването му в “Държавен вестник”.
Петчленният състав на ВАС приема, че жалбата на Димитър Шопов е процесуално допустима и основателна. В Закона за приватизация и следприватизационен контрол законодателят изрично е делегирал правомощие на Министерския съвет да уреди обществените отношения за определяне реда и условията за образуване на работна заплата в търговски дружества, в които над 50 на сто от капитала е с държавно участие. Няма такава делегация по отношение определянето на средствата за работна заплата в търговските дружества с над 50 на сто общинско участие в капитала. Липсва материална компетентност на МС да издава наредба, която да регулира посочените обществени отношения в сферата на работната заплата на тези дружества, в които има над 50 на сто общинско участие в капитала. Това са обществени отношения, свързани с местното самоуправление. Компетентността на местното самоуправление се изразява в правото на гражданите и избраните от тях органи да решават всички въпроси от местно значение, включително и тези, които касаят общинско имущество и общинските предприятия. Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 9 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинският съвет като орган на местно самоуправление взима и съответните решения, които се отнасят до търговските дружества с общинско участие в капитала.
Според съдебния състав, обжалваното постановление е нищожно в частите, в които са употребени думите общински, кмета на общината, общинско участие, общински орган, общински бюджет, кметовете на общините, общината в дружествата и общината, тъй като МС е уредил обществени отношения, за които няма материална компетентност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив